ВиК: Няма никакъв риск от водна криза във Варна или Бургас

Вода в Камчия има достатъчно както за тази, така и за 2022 година и за Варна и за Бургас

06.01.2021 | 18:09 Редактор: Радостина Димитрова
ВиК: Няма никакъв риск от водна криза във Варна или Бургас

Няма никакъв риск за възникване на водна криза във Варна или в Бургас, казаха днес на съвместна пресконференция управителите на ВиК-дружествата в двата града Валентин Вълканов и Ганчо Тенев, предаде БТА.

Изразената позиция на срещата, дадена в отговор на изказвания на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, бе подкрепена и от областния управител на Варна Стоян Пасев.

В момента в язовир Камчия има 123 милиона кубика вода, обясни Тенев. По думите му за обслужването на района, който се захранва от съоръжението, са нужни по около 6 милиона кубика на месец. Тенев уточни, че само за месец в язовира са се влели 20 милиона кубика вода и се очаква нивото да се качи още.

Вода в Камчия има достатъчно както за тази, така и за 2022 година и за Варна и за Бургас, допълни Вълканов.

Двамата управители обясниха, че през декември миналата година са получили график от МОСВ, с който са намалени количествата течност, които имат право да ползват двата града. За Варна снижението е с около 40 процента, за Бургас - с около 15.

Намаляването на количествата подавана вода може обаче да става само в рамките на допустимото, защото деривацията Китка-Варна е направена така, че ще възникне голям проблем, ако обемите спаднат драстично, допълни Вълканов. По думите му, за да функционира нормално деривацията, е нужно през нея да минават минимум 700 литра в секунда. Максималният ѝ обем е 2 400 литра в секунда.

Варна може да ползва изворите в Девня винаги, но от там водата се добива помпажно и цената ѝ е 7 пъти по-скъпа в сравнение с тази от Камчия, каза още Вълканов. Той уточни, че градът може да разчита и на аварийно подаване от язовир Цонево.

Двамата директори обясниха, че не знаят как се е стигнало до казуса с язовир Камчия, при положение, че проблем реално не съществува. За захранването на Бургас от язовирите Ахелой и Порой Тенев посочи, че по проекта се работи активно, но има закони и е невъзможно дружеството да полага тръби в ниви частна собственост, без наличие на промени в устройствените планове.

През миналата година не е имало никакви преписки за язовир Камчия, било писмени или устни, между МОСВ областната управа във Варна и ВиК-дружествата, допълни Стоян Пасев. По думите му проблемът със спадането на язовир Камчия е поставен в края на септември на обща среща в Бургас. През декември обаче МОСВ своеволно намали водоподаването, което е абсолютно недопустимо в условията на пандемия, допълни Пасев. Той изрази съгласие, че трябва да се мисли превантивно за осигуряване на алтернативни източници за двата града, но без да се всява паника у хората, защото в момента няма никакъв риск от режим на водата.

С изкуственото създаване на проблем вероятно министър Димитров търси политически дивиденти два месеца преди изборите, но подобна липса на комуникация е недопустима, обобщи Пасев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК