Хората с увреждания подават е-заявление за безплатна винетка

Срокът на голяма част от годишните такива изтича в края на януари 2021 г.

06.01.2021 | 13:10 Редактор: Юлия Христова
Хората с увреждания подават е-заявление за безплатна винетка

Хората с увреждания могат да подават електронно заявление за безплатна винетка през Портала за достъп до електронни административни услуги на Държавна агенция "Електронно управление“. За това е необходимо гражданите да имат електронен подпис или ПИК на НОИ. Електронната услуга 2198 "Освобождаване на лица от винетни такси при ползване на републиканската пътна мрежа“ е достъпна на Портала на ДАЕУ, в раздел "Социални дейности“-"Социално подпомагане“, на адрес - https://egov.bg/wps/portal/egov/services/social-services/social-assistance Публикувано е подробно описание на услугата, начинът по който може да бъде заявена, както и електронната форма на заявлението-декларация.

Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хората с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по-големи от 20 годишна възраст.

Срокът на голяма част от годишните е-винетки изтича в края на януари 2021 г. Социалните служби обработват подадените заявления в 7-дневен срок. Препоръчително е новото заявление–декларация да бъде подадено поне 10 дни преди изтичане на срока на действащата е-винетка.  

Проверка на срока на валидност на е-винетките, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане, може да бъде направена на сайта на АПИ - www.api.bg, на www.bgtoll.bg  от бутона с надпис "Проверка на е-винетка, издадена чрез Агенцията за социално подпомагате“ и на сайта на АСП - www.asp.government.bg. Директният линк за проверка е https://check.bgtoll.bg/#/.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК