5 млн. лв. в бюджета на АПИ за археологически проучвания по големи проекти

Открития са  направени и на околовръстния път на столицата

02.01.2021 | 18:03 Редактор: Искра Ангелова
5 млн. лв. в бюджета на АПИ за археологически проучвания по големи проекти

В бюджета на  Агенция "Пътна инфраструктура" за тази година са предвидени близо 5 млн. лева за археологически проучвания на обекти по новоизграждащите се пътни участъци по автомагистрала "Хемус", както и на път I-1 Видин - Ружинци - Монтана, и при строителството на северния обходния път на Бургас.

От Агенцията припомнят, че през изминалата 2020 г. за археологически проучвания на пътните проекти бяха осигурени също близо 5 млн. лв. за опазване и проучване на културно-историческото наследство.

По трасето на АМ "Хемус" между 122-ри и 189-ти километър са проучени 15 обекта. Част от тях са селища от праисторията, римската епоха и Средновековието, както и надгробни могили. Направени са спасителни археологически проучвания на два обекта на територията на област Ловеч - при Брестница и при пътната връзка с път I-4, край местността Боаза. 

По трасето на магистралата от пътен възел „Боаза“ до пътен възел "Каленик" са проучени 11 археологически обекта. Преобладаващата част от тях са могили и многослойни селища от различни исторически епохи. 

Проучвания се правят и между пътен възел „Плевен“  до връзката с път I-5 Русе - Велико Търново.

Проучвания са направени и на три археологически обекта по трасето на АМ "Хемус" на територията на област Шумен. 

По направлението на пътя Видин - Димово - Бела - Ружинци - Монтана са регистрирани 8 археологически обекта. По първоначални данни някои от тях представляват селища от II-ро до I-во хилядолетие преди Христа, като  проучванията там продължават и тази година.

Един обект от късната античност е проучен по трасето на път І-8 Калотина - София.

Открития са  направени и на околовръстния път на столицата.

Снимка: Пресцентър АПИ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК