Загинал и тежко ранен след катастрофата на АМ "Тракия"

В почивните дни ще има засилен контрол по пътищата

31.12.2020 | 19:00 Редактор: Тодор Петров

Проверки за спазване на обществения ред и противопидемичните мерки ще има в цялата страна през празничната нощ. Във всички почивни дни ще има засилен контрол по пътищата.

Един загинал и един тежко пострадал има след тежката катастрофа между 44-ия и 45-ия км на магистрала "Тракия" от вчера. Инцидентът става, след като възрастен мъж навлиза в насрещното платно и се блъска челно в автомобила на 38 годишен мъж, който пътувал със семейството си. 

Объркалият се шофьор загива, а другият мъж е приет в болница с множество тежки травми. 

"Пристига в късните часове при нас с фрактура на тазобедрената става, с разкъсване на главния механизъм в едната колянна става, счупване на костите на подбедрицата и областта на глезена на другия крак, и фрактура в областта на раменната става", обясни д-р Александър Илиев.

Причините за катастрофата все още се изясняват. Предлопага се, че мъжът се е объркал при пътен възел "Мухово". 

"Тук имаме два много съществени проблема. Първият е това, че продължава да има обезопасителни системи, които не са подновени твърде дълго време. Вторият проблем е как така сме допуснали водач да може да навлезе в насрещното", коментира пътният експерт Диана Русинова. 

Според нея на мястото на инцидента има проблем с мантинелата. 

"Точно на това място, където е станал пътният инцидент, не е имало такова скъсване. Малко по-надолу е това, което установихме. Скъсване, разбирайте буквално, в едното платно посока София еластичната ограда е легнала на земята", подчерта Русинова.

В края на лятото на 160 км на магистрала "Тракия" беше тежката катастрофа с ТИР. Тогава наш екип, заедно с Диана Русинова, установява нередности в мантинелата в участъка между 44-ия и 45-ия км.

"С вашите колеги тогава установихме, че има много проблеми, които по снимките, които разгледахме сега, продължаваме да сме на мнение, че продължават да съществуват", отбеляза Русинова.

Надеждите са през следващата година много от тези проблеми да бъдат разрешени чрез дистанционно заснемане на пътната инфраструктура, което ще позволи бърза реакция при подобни проблеми.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК