Манолова: С обединение можем да демонтираме нещото с кюлчета злато

"Изправи се.бг" и "Отровното трио" отиват заедно на избори

29.12.2020 | 14:30 Редактор: Тодор Петров

Мая Манолова и "Отровното трио“ ще се явят заедно на парламентарните избори. Днес двете формации официално обявиха партньорството си. Заявката им е да изготвят общи граждански листи. Все още обаче, не са ясни критериите кой ще може да се включи в тях. 

Обединението си определиха като крачка към демонтирането на едноличния модел на управление. 

"Защо е необходимо обединение, защото демонтирането на това огромно богато нещо с кюлчета и злато може да стане само с общи усилия. Това нещо стана възможно, стана толкова богато и толкова голямо, защото до момента липсваше обединение", каза Манолова. 

"Партиите не са толкова важни, партиите ще бъдат инструмент. В момента са важни гражданите. Това, което правим днес е точно такъв сигнал – гражданско сдружение и ние представляваме граждани – нищо друго", подчерта адвокат Николай Хаджигенов. 

Коалицията дава заявка да изготви общи граждански листи, но все още не са известни критериите кой може да се включи в тях.

Сред Отровното трио нямало разединение, увери още адвокат Хаджигенов, въпреки че на официалното подписване отсъстваха другите двама представители – Арман Бабикян и Велислав Минеков. А обединението на двете формации не е изненада коментира социологът Първан Симеонов. 

"Триото се формира като ярък политически субект на местните избори миналата година, когато подкрепи открито Мая Манолова", посочи Симеонов.

Обединението на двете формации пък давало реален шанс на "Изправи се.БГ" и Триото да влязат в следващия парламент и дори да изиграят важна роля в определянето на мнозинство. 

"По принцип формацията на Манолова е една от формациите, за които има изгледи да бъде в следващия парламент. И сега събирането с Триото може да им помогне окончателно да преодолеят този ръб. Те се опитват да направят ляво-дясна мрежа – това е хитро донякъде", посочи политологът.

От Трито потърсиха подкрепа от партията на Слави Трифонов и "Демократична България", но получиха отказ за обща кандидатура. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК