Има ли нарушения при ремонтите на църкви?

МС отпусна близо 3,7 млн. лева за реставрация на православни храмове в страната

23.12.2020 | 19:32 Редактор: Искра Ангелова

Само през декември Министерският съвет отпусна близо 3,7 млн. лева за ремонт и реставрация на православни храмове в страната. Това е поредното щедро финансиране на Българската православна църква. 

Кой извършва ремонтите и има ли контрол?

През 2014 година с държавна субсидия от 5 хиляди лева фирма "ЦУЛЯ ЕООД", пряко свързана, според търговския регистър, с ковчежника на Видинската митрополия - протосингел Антим, прави ремонт на църква в монтанското село Мърчево. 

По това време Станислав Богданов е клисар в църквата на доброволни начала. Вижда, че ремонтът не се случва според очакванията.

"Не беше направен ремонт, това е моята теза, беше направено да изглежда ремонтирано - външно. Мазилката беше закърпена и белосана, нищо повече", каза Станислав Богданов. 

Той подава жалба до Министерския съвет, откъдето разпореждат проверка. В комисията се включени лица, пряко свързани с ремонта.

"Самият Антим си беше проверяващ сам на себе си. Констатацията беше, че е направен ремонт за 11 000 лева, но при отпуснати 5. Как стават тия работи", попита бившият клисар.

Протосингелът на Видинската митрополия отрича това да е вярно.

"Да, имаше някакъв казус там, че някой е започнал да прави ремонт. Но не мога да се сетя какво беше", заяви Архимандрит Антим - протосингел на Видинска Митрополия.

Според констативния протокол в църквата е извършено: изкърпване на варово-циметова настилка, ремонт на мазилка, претърсване на покрив, обръщане на прозорци.

Резултатът - местните се опитват да опазят иконите от водата с хартийки.

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК