Тежка година за икономиката

36 % от фирмите у нас фалират заради коронакризата

30.12.2020 | 18:30 Редактор: Калина Донкова

36 % от фирмите у нас са прекратили своята дейност заради пандемията. Това показват данни на Българската стопанска камара (БСК). Статистиката сочи още, че 42 % от бизнеса е предприел съкращения заради кризата, като това се наблюдава особено ясно в сферата на туризма и ресторантьорството.

Според проучването на БСК 23 % от дружествата са преминали към онлайн продажби, а 19 на сто са преобразували дейността си и са стартирали производство на нови продукти или пазари.

Според Националния статистически институт (НСИ) кризата с коронавируса се отразява най-тежко на малките фирми у нас. Те представляват и 90 на сто от компаниите в страната.

На фона на тези данни, България отчита спад на брутния вътрешен продукт с 5,2% в края на третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, показва анализ на НСИ. Финансисти очакват по-висок икономически растеж през четвъртото тримесечие в сравнение с юли-септември.

Ще се възстановят ли бизнесите след пандемията и можем ли да направим паралел със световната икономическа криза от 2008 година? Разговор по темата с икономиста доц. Георги Ганев, в предаването ,,Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.