Любен Дилов- син: Няма голям играч на политическата сцена

Социалните мрежи помагат да понесем по-леко кризата

27.12.2020 | 11:00 Редактор: Таня Харизанова

Време за равносметка. Извадиха ли си поука хората? „Това никога не се е случвало – нито в индивидуален, нито в общочовешки план, някой да си вземе поука. Напротив, историята изобилства за обратното. Не случайно се казва, че трагедиите се повтарят като комедии и т.н. Човешко е, трудно се запомня. Хората не обичат да си спомнят неприятни неща, а поука извличаш по-често от неприятните неща“. Това каза в предаването „Опорни хора“ Любен Дилов – син, писател, журналист, сценарист.

„От една страна човекът се страхува да живее в интересни времена, защото това са изпитания. От друга страна, обаче, чувството му за изключителност го кара с огромна трепет да посреща всякакви такива събития. По-чувствителните хора имат надежда, че този ковид ще направи хората по-задружни, по-сплотени. И аз се подлъгах в началото. После си дадох сметка, какво става в историята“ разказва за себе си Любен Дилов.

„Знаете ли каква чудовищна травма за българите е била инфлуенцата – испанският грип. Веднага след една война, когато губим изключително много мъжко население, ние губим още 85 хиляди, предимно млади хора, мъже и жени. Това е било демографска катастрофа за България. И въпреки това, в колективната ни памет, в литературата и вестниците от онова време, това нещо отсъства, няма го. Хората предпочитат да не си го спомнят, избърсват го. Не помнят грипа, няма го и при големите ни писатели“, уточнява Дилов-син.

Според известния писател и журналист, ковида в момента не е толкова драстично и трагично събитие, макар че сме свидетели на много лични и семейни трагедии. Има я тази травмичност, но тя сякаш не е толкова голяма“.

„Тук ролята на социалните мрежи е много особена, коментира Дилов - син. Това е колективна психотерапия. През социалните мрежи ние взаимно се сугестираме и сякаш те помагат да го понесем по-леко. Дори това, че всеки втори е страхотен „вирусолог“ и знае всичко. Това е обща говорилня, която помага да се преодоляват страховете“, казва Дилов.

Според него, тези, които правят планове за 2021, ще се сблъскат с голямата несигурност. „Хората се чудят, дали ще имат работа или не, какво ще сложат на масата. Несигурността е много по-голям бич, от самата немотия“.

По време на пандемията много хора преоткриха семействата. Една колежка беше написала, че още един месец карантина и вече няма да има мъж, а приятел от казармата“, разказва с чувство за хумор Дилов.

„Всяка революция започва с два въпроса – кой е виновен и какво да се прави“, каза по повод въпроса, кой е виновен за кризата, Любен Дилов – син. „Винаги управляващите имат нужда от по-малко гласуващи, защото с по-малък вот, получават по-голяма власт. Но ако не карат хората да вярват, че по-добрият им начин на живот зависи от тяхното политическо усилие, режат клона, на който седят“.

„На южняка, това сме и ние, балканците, му е по-лесно. Той гледа да додраска до зеленото. Следващата зима ще я мислим“, разказва за народопсихологията на българина писателят.

Любен Дилов – син обяснява, защо думата чорбаджия се използва негативно. „Това е малко по-заможен селянин, който, като вижда, че голтаците ще измрат през зимата, кара домашните си да варят един голям казан с чорба и всъщност храни беднотата през зимата. Оттам идва „чорбаджи“ – човек, който прави чорбата. За да преживеят зимата. Този човек, който е поел някаква обществена грижа, носи негативизъм. „Мани го, този е чорбаджия“.

Писателят разказва за спомените си от времената на несигурност у нас. „Аз помня много добре Жан Виденовата зима, и преди това – Лукановата. Помня страхотната несигурност“.

Какво ще се случи на тези избори? „Ако се запазят тенденциите, които са в момента, почти нищо няма да се промени. С изключение на това, че поредната формула за негативен вот ще се реализира политически около Слави Трифонов. Няма голям играч на политическата сцена, който да предложи ново качество. Имаше за миг шанс у президента Радев да го направи, ако си беше хвърлил оставката като президент и беше излязъл на улицата да поведе мнозинството, което очакваше несъмнен лидер. Подобна грешка направи в края на мандата си и Първанов, когато можеше да оглави БСП. Поради неслучването на проекта на Радев и усещането му, че не е склонен да направи жертва в името на политическите промени, за които апелира, съответно ерозира и доверието към него“, коментира политическата ситуация Любен Дилов - син.

Според него, самата институция има висок рейтинг и всеки, който облече това палто, рейтингът му скача с десетки. „По конституция президентът така е поставен, че е запазен от политическите плювни на деня, изглежда много овластен и се занимава с приятни неща“, изразява позицията си известният писател.

„Обичам Коледа, мил и уютен празник, може би незабравими са ми Коледите от детството. Никой, обаче, не отменя способността ни да положим усилия за собственото си спасение. Така че, трябва да разчитаме на себе си. Ако може през 2021 да разчитаме и един на друг – това ще е страхотно“, казва с надежда Любен Дилов – син.

Цялото интервю гледайте във видеото.