Масови проверки за опасни продукти в търговската мрежа преди празниците

Кампанията ,,Безопасна Коледа‘‘ се провежда девета поредна година

22.12.2020 | 21:45 Редактор: Калина Донкова

Главната дирекция „Надзор на пазара“ при Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) провежда традиционната национална кампания „Безопасна Коледа“.

Целта на акцията е да се извършат проверки на предлаганите стоки на пазара във връзка с предстоящите празници. Проверяваните артикули са детски играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия. Кампанията се провежда за девета поредна година.

При проверката инспекторите следят за наличие на маркировка за съответствие, инструкция за употреба, формални и видими несъответствия, които могат да се установят по време на тестването.

При светлинните гирлянди се акцентира върху това дали са обявени технически параметри и инструкции, свързани с безопасната употреба.

Фокусът при детските играчки е насочен към опасността от отделяне на малки детайли или части, които крият риск за поглъщане и задушаване при употреба от деца под 3 годишна възраст.

,, Съветвам потребителите да бъдат внимателни, когато купуват такива продукти. Първо да се купуват от места, където се позволява тестване, на второ място трябва да следят за това дали продуктът има CE маркировка, документ с инструкции и да бъдат ясно обозначени производител и вносител‘‘, това обясни инж. Мирослав Йотов,  директор на Главна дирекция „Надзор на пазара“ в ДАМТН в предаването ,,Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Според него, когато артикулът няма инструкция за употреба на български език, това е нарушение.

 ,,Това означава, че продуктът няма да бъде експлоатиран правилно и може да представлява опасност за деца. Важно е върху предмета да има CE маркировка, която да удостоверява, че производителят е предприел всички необходими стъпки за пускане на пазара – изпитване на продукта в лаборатории и документация, че той е безопасен за използване‘‘, обясни той.

Повече по темата вижте във видеото.