Образование 2021: Мащабни инвестиции и 10-годишна програмна рамка

Ще се обръща внимание на ранното детско и висшето образование, посочи Карина Ангелиева

22.12.2020 | 21:55 Редактор: Радостина Димитрова

Наука и образование за интелигентен растеж. Какво предвижда следващата програма "Образование"?

"Новата програма е продължение на текущата, в която стартирахме мащабни инвестиции. За образование са отпуснати 750 млн. евро - с 450 млн. евро повече." Това заяви в "Денят ON AIR" зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

"Новите неща са свързани с това, че ще инвестираме във всички етапи на образование", отбеляза тя и посочи, че специално внимание ще се обърне на ранното детско и на висшето образование.

"Засилваме формите на дуално обучение и професионално образование", каза още зам.-министърът пред Bulgaria ON AIR

По думите ѝ промените в образованието не се случват за 1-2 години, а трябва да минат поне 10, за да проличат ефектите.

"За първи път ще имаме стратегическа рамка за 10-годишен период", подчерта Карина Ангелиева.

И добави, че ще се инвестира не само в дигиталните умения и осигуряването на средства за дигитална работа, но и в създаването на съдържание.

"Целта е да могат и учителите, и учениците да ползват платформите и да създават ресурси", обясни тя.

Заместник-министърът на образованието заяви, че основният проблем по време на пандемията е запазването на мотивацията за учене.

"Това е предизвикателство както за нас, така и в целия свят - да бъде доставено образование и да се задържи нивото на образование", допълни тя. 

По думите ѝ просветното министерство е успяло да осигури непрекъснат достъп до образование, но има какво да се желае относно модела за работа с родителите.

"5% от учениците не са обхванати в обучението в електронна среда, но сме назначили към 1000 образователни ментори и социални работници. Тук е моментът да благодарим на тези хора, които ходеха по къщите да показват на учениците. Това беше одобрено и от ЕК като много добра практика

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Гошо
преди 3 години
Моме, вижда се много добре до къде докарахте образУванието... Но не се вижда с какво се хвалите... Сигнализирай за неуместен коментар