Предпразнично пазаруване: Опашки и глоби в някои търговски обекти

Проверките на Столичния инспекторат продължават

19.12.2020 | 18:55 Редактор: Ралица Братанова

Опашки от хора пред големите търговски вериги не липсваха и днес. В навечерието на Коледа търсенето на подаръци нараства, а чакащи хора имаше пред десетки магазини в София. 

Наред с опашките имаше и масови проверки за спазването на противоепидемичните мерки.

В ранния следобед опашката от чакащи да влязат в Немския коледен базар беше впечатляваща. 

Според граждани хората не са много, но се получава струпване заради лошо разпределение.

Там проверки от здравните власти има поне по 3 пъти на ден. На прицел както тук, така и в закритите търговски обекти, са продавачите, но и клиентите. 

"Установили сме, че мениджмънтът се справя почти великолепно с изискванията – те трябва да имат дезинфектант на входа, трябва да са осигурили еднопосочно движение при влизане и при излизане", коментира Янислав Чулев от Столичния инспекторат.

Най-честите нарушения са неправилно носене на маски или без маски. В последните дни хора без маски не са констатирани, констатирани са за неправилно носене на маски. Маската е под носа или евентуално на брадичката. 

Глобата за не носене на маска е 300 лв., а при повторно нарушение глобата може да достигне 2000 лева.

От Столичния инспекторат коментираха, че получават десетки сигнали за нередности, а често пъти са безсилни да се справят със струпването на много хора на едно място. 

През изминалата седмица само за 4 дни са направени 3450 проверки, като са съставени 8 акта, главно за не носене на маски.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК