Ветеринарен препарат в борбата с коронавируса?

Лекари съветват да внимаваме какво приемаме

16.12.2020 | 23:35 Редактор: Калина Донкова

Ивермектин е препарат, прилаган във ветеринарната медицина, за който редица проучвания твърдят, че помага при лечение на коронавируса. Други специалисти обаче предупреждават, че медикаментът може да бъде противопоказен, когато се прилага върху хора.

,,Медикаментът е строго предназначен за лечение на съответните заболявания и ние го предписваме и прилагаме само на животни. Не смятам, че е редно да бъде прилаган върху хора. Ако има създадени таблетни форми от него за хора, приемът трябва да се случва след консултация с лекар и фармацевт, само по лекарско предписание, а не по ветеринарно-медицинско такова‘‘, обясни д-р Димитър Яновски , председател на Българския ветеринарен съюз в предаването ,,Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

,,Във ветеринарната медицина ивермектин се използва против паразити, крастни и кръвни червеи. Темата за прилагането му върху хора най-вероятно е провокирана от ситуацията с коронакризата и непрекъснато насаждане на стрес у нас. Заболяването не е за подценяване и не се знае как ще протече при всеки един организъм, но това не означава, че човек трябва да приема всевъзможни препарати‘‘, коментира още той.

По думите му предозирането с медикамента може да се случи лесно, а при животните симптомите се изразяват в неврологични смущения, понякога дори се стига до смърт. Препаратът може да доведе и до увреждане на черния дроб в зависимост от дозите. 

Според Яновски Ивермектинът не е за подценяване, а лечението на хора не е в компетенцията на ветеринарните лекари.

"Незаконно е да предлагаме ветеринарно—медицински препарати за лечение на хора. Има хуманни лекари, а ветеринарната медицина се занимава с обгрижването на животни. Контролът трябва да бъде засилен относно продажбата на всякакви лекарства‘‘, категоричен е той. 

Повече по темата вижте във видеото.