fallback

Домът за стари хора в Хасково се превърна в огнище на Ковид-19

Петима служители и 18 потребители са заразени

17.12.2020 | 13:42 Автор: Ралица Братанова

Огнище на коронавирус в Дома за стари хора в Хасково. Заразени са 23-ма души – от тях 5-ма са служители и 18 потребители. Възрастен мъж на 88 години е починал.

До откриването на заразата се стига след ежемесечен редовен скрийнинг в социалното заведение. Вече е извършена дезинфекция на сградата, а потоците са разделени. 

"Всички, които са с положителен тест и потребители и служители нямат абсолютно никакви симптоми на самото заболяване", посочи директорът на Дома Пламен Кузманов.

Мъж на 88 години, положителен за Ковид-19 е починал. Тестът му е излязъл във вторник сутринта, а вечерта на същия ден – умира.

"Последният ден беше отказал да се храни и да взима лекарства, които са предписани от личния лекар. Поради тая причина фелдшерката, която беше на работа със старшата и един социален му сложиха абокат и той беше на системи", обясни още Кузманов.

Служителите, които се грижат за възрастните хора с коронавирус взимат защитни мерки. От март на практика институцията е затворена, именно с цел да не проникне заразата. Не се допускат и свиждания. За това време са приети само двама души.

"Единственото предположение е, че персоналът е този, който прави контакти навън - влиза и излиза на работа", коментира зам.-кметът на Хасково мария Вълчева.

Днес от Регионалната здравна инспекция продължават тестването на потребителите на дома. Изследвани ще бъдат 32-ма служители и около 60 възрастни хора.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback