Млад хирург за пример: Д-р Караманлиев в битката срещу Ковид-19 в Свищов

Работата е доста конкретна, трудна е - всички са изморени, посочи той

16.12.2020 | 13:32 Редактор: Юлия Христова

Специализант по хирургия от Плевен вече е на първата линия в Ковид отделенията в родния си град Свищов. От два дни помага на колегите си там.

28-годишният д-р Мартин Караманлиев e специализант в Клиниката по онкологична хирургия към Университетската болница в Плевен. Въпреки че е с друга специалност, в следващите 10 дни той ще помага в болницата в Свищов, която от седмици е в сериозна криза заради увеличаващия се брой болни с коронавирус. 

"Обсъдих го с началника на клиниката,  в която работя и в този момент мога в рамките на 10 дни да съдействам с каквото мога. И, разбира се, трябват още лекари", казва Мартин. 

В двете Ковид отделения на свищовската болница в момента са настанени 40 пациенти с коронавирус. А ситуацията се утежнява допълнително от липсата на медици. 

"Сутрешната и вечерната визитация продължават около 4 часа, което е доста като време, доста решения трябва да се вземат - промяна на терапиите, оценяване състоянието на болните, назначаване на изследване. Работата е доста конкретна, трудна е, всички са изморени. Трябват позитивни хора, които да съдействат", допълва д-р Караманлиев.

Кметът на община Свищов Генчо Генчев се надява  повече лекари да последват примера на младия хирург.

"Апелът ни е към абсолютно всички лекари – и в доболничната помощ, и в болничната - кой откъдето има възможност да помогне, да дойде в лечебното заведение. Всяко едно дежурство е спасен човешки живот. Пациентите пристигат в тежко състояние повечето, влошени са. Полагат се огромни усилия от лекари, медицински сестри, които ги обслужват“, подчерта той.

Д-р Караманлиев призовава всичките си колеги да помогнат където и когато могат. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Асп
преди 3 години