Опасност от фалити при млекопроизводители

Към момента 15 предприятия са обявени за продажба

15.12.2020 | 22:03 Редактор: Калина Донкова

Най-малко 10% спад на продажбата на млечни продукти заради кризата с коронавируса, отчитат млекопроизводители. Най-осезаемо е отражението при високия клас продукти, коментира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR. 

"Спадът в млечния сектор е средно 15 % на реализатор на млечни продукти от началото на пандемията през март до края на ноември. Търговските вериги също отчитат спад от 11 на сто на продажби на хранителните продукти. Българинът в момента е много по-пестелив заради неяснотата за следващия ден, дали ще имат доходи и работа", каза Зоров.

Той е категоричен, че е необходимо спешно компенсиране на разходите от страна на държавата.

"Министерството на земеделието ни отказва, поради липси на финансови средства. Ако ние фалираме, по веригата ще фалират и много други. Трябва да се мисли за работещите бизнеси, защото щетите при тях са много по-големи, защото работят всеки ден на загуба или минимална печалба", допълни той.

Междувременно сдружението "Български традиционни млечни продукти" настоява българските сирене и кисело мляко да бъдат вписани в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания.

Преди да се стигне до регистрация, продуктите трябва да преминат през проверки в рамките на поне година, като се инспектират рецептурите и историите за производството им. При окончателното вписване на продуктите страната ни ще може да ги изнася в ЕС и други страни с общо наименование, което ще улесни експорта на млекопреработвателните предприятия у нас.

"Освен сирене и мляко, искаме да защитим и българския кашкавал. Тези три продукта допреди една година имаха национална защита на българското наименоване . Към момента обаче нямаме никаква защита за тези продукти. Вписването в Европейския регистър ще даде 100 % гаранция, че потребителят ще купи под наименованието продукти, известни с БДС. Суровините гарантирано ще бъдат от България", уточни Димитър Зоров.

Вижте повече във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК