Действащите към момента мерки продължават да са в сила до 21 декември

Всеки ден наблюдаваме и оценяваме ситуацията, отбеляза Борисов

12.12.2020 | 11:51 Редактор: Юлия Христова

Действащите към момента противоепидемични мерки в страната остават в сила до 21 декември без промяна. Това стана ясно на днешното работно правителствено съвещание с Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и кмета на София.

2 седмици след въвеждането на частичния локдаун у нас намалява броят на заразените с Ковид-19, броят на хоспитализираните не е променен, а оздравелите са повече от заболелите. Това отчете премиерът Бойко Борисов на правителствено съвещание. След четвъртък ще бъде решено какви мерки да действат след това. Премиерът увери, че ще спази обещанието си за Kоледа хората да са "свободни".

"Kоледа е много семеен празник, да се надяваме в здравия дух и мисъл на българина и прагматичността, че няма да направи така, че да се изпозаразим пак и в следващите дни трябва да се събере щабът и да затворим пак", посочи Борисов.

За 14-дневна заболеваемост България продължава да се намира на 14-о място, като заболеваемостта спада под 600 на 100 000 души, отчете министърът на здравеопазването.

"На този етап не препоръчваме разхлабване на мерките, действащи на територията на България. До четвъртък ще направим анализ на данните отново", заяви проф. Костадин Ангелов.

"Подкрепям министър Ангелов,  че тенденциите са изключително крехки и несигурни. Всъщност заетостта в болниците запазва своите цифри", допълни генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Според премиера балансът в образованието е ключов. А столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че когато цифрите позволят, първо ще отворят детските градини. 

"Трябва да се запазят тези мерки, когато числата покажат, имаме готовност да започнем разхлабването най-напред от детските градини, там мерките се спазват най-добре. Все пак трябва да проследим много внимателно числата", заяви Фандъкова.

Следващата седмица започва и изплащането на помощите към затворените бизнеси и към родителите. 
 
"Към днешна дата по мярката за затворените бизнеси са кандидатствали около 3000 работодатели за 15 000 работни места, а за помощта за родители, чиито деца учат дистанционно - почти 22 000 са подадените заявления", каза Деница Сачева - министър на социалната политика.

Обнародвани са вече новите промени в закона за извънредното положение, така държава ще може да стартира процедурата за подкрепа на бизнеса. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Таня
преди 3 години
Ако сега отворят врати детските градини, училищата, и най-вече заведенията, дискотеките и моловете...... Всичко ще започне наново и по лошо ще стане. Това са семейни празници и не виждам какво толкова сложно има да не друсате з... ници и да се напивате по заведенията. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Мерките трябва да останат до средата на януари поне ако искаме да има ефект. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Няма шанс да удължи той, даже и да има нужда. Вижте, че иска да отваря още в понеделник. Сигнализирай за неуместен коментар