Акад. Дроздстой Стоянов: Поне две години ще се възстановяваме от последствията на пандемията върху психиката ни

Важното е да има ясна прецизна стратегия по време на кризата и след нея, категоричен е той

11.12.2020 | 23:57 Редактор: Калина Донкова

Човекът може да издържи чиста изолация в рамките на 40 дни. Това обясни акад. проф. Дроздстой Стоянов, психиатър и бивш национален консултант по психиатрия, в преедаването "Директно" по Bulgaria ON AIR. 

По думите му след този период психиката и стереотипите се изменят значимо.

Пандемията от COVID-19 увеличава страха и тревогата при милиони хора по цял свят. Това показват данни на Световната здравна организация. ОТ СЗО още алармират за ръст в психичните и тревожните разстройства в периода на коронакризата.

Според специалисти в областта, причини за тези резултати са изолацията, обездвижването, загубата на доходи и страхът от заразяване с вируса, както и невъзможността за плащане на сметки. Редица изследвания показват, че когато сме подложени стресови ситуации като тази с пандемията, вероятността да отключим ментално заболяване е в пъти по-голяма.

,,Друга причина за пика на психични заболявания е ограниченият достъп до медицински услуги‘‘, категорични са от СЗО.

,,Нормалното по отношение на психиката и поведението на човека е много по-зависимо от субективни оценки. ,,Новото нормално‘‘ представлява модификация на нормалното спрямо заложения контекст на пандемия от март насам‘‘ , споделя акад. проф. д-р Дроздстой Стоянов.

,,Еволюционно ние сме приспособени да свикваме с промяната. Противоепидемичните мерки създават социална дистанция, а човекът е социално същество. Изолирайки от социалните инициативи човека, ти го редуцираш. Завръщането към тези модели, в които имаме по-тесни физически контакти и общуваме по-непосредствено, е необходимо заради здравото изграждане на връзки и отношения‘‘, коментира още той.

Той е категоричен, че, ако дистанцията продължи по-дълго, хората ще загубят представа за това кое е нормално.

Академик Стоянов предупреждава, че човекът може да издържи чиста изолация в рамките на 40 дни. След този период психиката и стереотипите се изменят значимо, а възможностите за завръщане към адекватен контакт намаляват. Затова  всяка една мярка, трябва да бъде предприета на базата на ясен публичен консенсус и тя самата да бъде много внимателно калибрирана спрямо психичното здраве.

,,Поне две години ще се възстановяваме от последствията върху психиката ни. Важното е да има ясна прецизна стратегия по време на кризата и след нея‘‘, добавя той.

Акад. Стоянов коментира и констатираните наскоро случаи на насилие от страна на персонала в психиатрични заведенията в с. Говежда, Куделин и Самуил. при които пациенти са приковавани за легла, били са връзвани с вериги и заключвани с катинари.

,,Тези условия са тъжната реалност в нашата система за обслужване. Наливат се средства без промяна в системата, а тя трябва да бъде преобразувана изцяло‘‘, подчертава той.

Повече по темата вижте във видеото.