Борисов: Европа няма да се отвори до март, очаква ни трета вълна

"Ще има тежки рестрикции", заяви премиерът

11.12.2020 | 12:29 Редактор: Искра Ангелова

Премиерът Бойко Борисов направи изявление от Брюксел, където се провежда заседание на Европейския съвет. Късно вечерта в четвъртък евролидерите се разбраха за рекордния нов бюджет на ЕС за следващите 7 години.

"Бих искал да съм по-голям оптимизъм и да дам повече оптимизъм за хората, но от това, което чувам от колегите и от председателя на ЕЦБ, прогнозите, които се правят, са, че излизането от кризата може да се очаква август-октомври следващата година, но при положение, че се достигне до 70% от ваксиниране на населението на ЕС. Приказка за отваряне на Европа до март - няма. Очаква се трета вълна и много тежки рестрикции. Коледните празници в ЕС ще се проведат в тесен семеен кръг. Много гъвкаво и внимателно в България трябва да следим мерките, да внимаваме в баланса за натиска върху болниците", заяви министър-председателят.

Той категорично заяви, че ваксините са жизненоважни и допълни: "Коледа и Нова година трябва да се празнуват в тесен семеен кръг, без масово събиране на хора. Това блокиране на хората в домовете създава много проблеми, но това, което виждам, е, че това е единственият начин."

"Обсъдиха се всички въпроси по ваксините. Благодарих на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Никога нямаше да можем да се разберем между държавите членки коя колко, коя ваксина да вземе, на каква цена и всичко останало", добави Борисов.

Българският премиер коментира и темата за Източното Средиземноморие.

"Това е една, която искам много ясно да подчертая, че ние като член на ЕС подкрепяме нашите приятели от Гърция и Кипър. Настояваме да се намерят дипломатически отношения с Анкара", коментира той.

Остава и натискът върху икономиката в Европа заради наложените строги мерки. Преодоляването на тежкия икономически колапс ще започне най-рано след средата на следващата година, според Борисов. Условието за преодоляване на кризата, според премиера, е поне 70% от европейското население да се ваксинира, така че да се спре разпространението на заразата.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 1
Към Борисов
преди 3 години
Кога ще има американски икономически проекти в България.Кога ще НАТОвска флотилия в Черно море.Стига сме се кланяли на чужди държави против нашите интереси.Погледнете Румъния ни изпревари то само защото са много добри приятели със САЩ.Погледни Полша.Време е да станеш политик а не въртящ се пумпал. Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Затворихте ни през Март за нищо!Ако ни бяхте оставили тогава до сега щяхме да сме преминали и забравили за грипа.Затворено-отворено,пък после вълни!А вие през това време доумъртвихте икономиката и частния бизнес.Икономическа криза не се прикрива с болест.И тая глупост,че ще мине...Извинете!Нищо на този свят ей така не изчезва. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 3
Нина
преди 3 години
8-*** вълна....айде стига вече! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
хана
преди 3 години
Затворете хората да останат без доходи,а после кажете,че сте били много загрижени за тяхното здраве!Всеки си има личен живот,за който отговаря и не сте вие,които да нареждате на останалите.Съсипахте народа,който не успя да живее,защото е загрижен мизерния му животец да не пострада заради безумци като вас. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
хана
преди 3 години
***!Сега 3-та вЪлна ви гони.Айде вън! Сигнализирай за неуместен коментар