Електронно правосъдие: Ще ни връчват призовките по интернет

Приеха на първо четене промените в Гражданския процесуален кодекс 

11.12.2020 | 10:40 Редактор: Тодор Петров
Електронно правосъдие: Ще ни връчват призовките по интернет

Депутатите приеха на първо четене връчването на съобщения, призовки и книжа на адвокат да се осъществява посредством единния портал за електронно правосъдие, като се създава задължение за адвоката за регистрация и поддържане на профил в портала. 

С промените в Гражданския процесуален кодекс се прецизират разпоредбите за връчване на съобщения и призовки на електронен адрес чрез единния портал за електронно правосъдие, квалифицирана услуга за електронна препоръчана поща или адрес на електронна поща, пише "Монитор".

Предвижда се връчване само на електронен адрес на кредитни и финансови институции, включително на тези, извършващи събиране на вземания срещу потребители, на застрахователни и презастрахователни дружества, на търговци, извършващи доставка на енергия и газ или предоставящи пощенски, електронни, съобщителни, водоснабдителни или канализационни услуги, на нотариуси и частни съдебни изпълнители, на държавни учреждения и общини.

Прецизира се и уредбата за заплащане на такси и други задължения към съда.

С промените в Наказателно-процесуалния кодекс пък се регламентира изготвянето на съдебните актове в електронна форма, създаването на електронен документ в единната информационна система на съдилищата и удостоверяването му с квалифициран електронен подпис.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години