Министър Ангелов: Всички сбъркахме, надеждата идва с ваксините

До 21 декември трябва заедно да постигнем успеха за намаляване на заболеваемостта, посочи той

10.12.2020 | 10:35 Редактор: Юлия Христова

"До 21 декември трябва заедно да постигнем успеха за намаляване на заболеваемостта. Имаме нужда от всички хора, нека не се отказваме по средата на пътя. Нека ги прекараме в партньорство. Протягаме ръка към всички българи да проявят разбиране. Нека загърбим политиката, да се съсредоточим върху целта - да овладеем епидемията и да прекършим гръбнака на невидимия враг", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той подчерта, че не се готвят да отворят детските градини

"Към настоящия момент нямаме достатъчно данни, които да ни дадат основания да го направим. Ако данните ни покажат тенденция към намаляване на заболеваемостта, смъртността и други 15 показатели, ще вземем това решение", посочи той.

"Някои не вярват, други критикуват, едни казват, че мерките са достатъчно твърди. Трети не вярват в съществуването на Ковид. Вероятно всеки има право. Трябва да намерим баланс, който е много крехък. Виждате какво става в цяла Европа. Виждаме, че този вирус опровергава всяко твърдение. Голяма част от лекарите казваха, че лятото ще убие вируса, някои, че е респираторен и ще умре във времето. Всички сбъркахме", обясни здравният министър.

"Опитваме да направим логистиката за ваксините, но не всичко зависи от ставащото у нас. В тази нова ситуация трябва да намерим решение. Тя е динамична и изисква едно надлъгване с вируса, за да намерим най-вярното решение. Надеждата идва с ваксините. Неверни са твърденията, че представлява риск за здравето на хората", подчерта проф. Ангелов

По думите му трябва правилно да проведем политиката за справяне с кризата, ако искаме човечеството да спечели.

За последните 7 дни у нас са излекувани 16 872 души, заразени с  Ковид-19. За последните 4 дни излекуваните са 11 405. 

"Правят добро впечатление тези числа. Те са надеждата за тази битка, която оказва натиск върху здравната система, посочи министър Ангелов.

При медиците случаите на заразени от началото до настоящия момент са 7745, активните са 3590, от които на домашно лечение са 3362, в интензивни отделения са 27.

Заетите болнични легла са 52% - за пациенти с неусложнено протичане на болестта, а заетите интензивни легла са 42%.

Най-много заети Ковид легла има в Ямбол и Шумен, където обаче започва спад, а също остава висок броят им в Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен и Разград.

Ваксините конкретно за Ковид не стартираха като разработка през март тази година. Помните инфекцията през 2003 г. Това е втора версия на вируса от 2003 г., ако можем да си позволим сравнение. Оттогава се работи по ваксина, а твърденията, че е опасна са неверни. Тя претърпява всички фази на клинични изпитвания. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Пак добре е, че си признавате грешките и търсете твърдия баланс че нещо пак го давате с мекото. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Не може всички да са оптимисти Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Направете така, че да може да се ходи в болница за вливане на антибиотик или сестра да може да идва да поставя вкъщи и да вливат! Няма място в болниците, а има хора, които имат нужда само от антибиотик и никаква специализирана апаратура. Тях ги осъавяме да се оправят както могат. Или заемат мяста в болниците на тежко нуждаещи се! Сигнализирай за неуместен коментар