"София избира": 1,5 млн. лв. за проект за реновиране на тоалетни

Деница и Ивелина са автори на проекта "София избира децата"

09.12.2020 | 19:54 Редактор: Искра Ангелова

Проект за реновиране на училищните тоалетни спечели първото място в гражданския конкурс "София избира".  Общо 71 идеи събраха над 23 хиляди гласа, а шестте най-харесвани проекта получиха над 1000 гласа. Появиха се обаче съмнения за манипулация на вота.

Деница и Ивелина са автори на проекта "София избира децата", който предвижда създаване на съвременни училищни тоалетни. Идеята събра 5640 гласа. 

Според актуално проучване 70% от учениците отказват да ползват въпросните помещения.

"Понякога е усещане за опасност, за липса на уединение, понякога е чисто естетическо неподдържано, неприятно, остаряло, много различно от възприятията на децата в 21 век", каза авторът на победилия проект Деница Шилигарска.

Парите, които Общината дава за този проект и неговата реализация, са милион и половина лева.

"Искаме осъвременяване и преосмисляне на пространството с участието на специалисти и архитекти, които естетически да мислят за пространството и за бъдещата поддръжка", допълни тя.

Към днешна дата 40% от училищните тоалетни в София са ремонтирани. Затова ще се започне със списък на най-належащите помещения, където проектантски екипи от архитекти ще мислят как да бъдат променени пространствата. 

Учениците и родителите също ще могат да се включват с идеи.

"Колкото и хора да ни обвиняваха, искаме тоалетните да са отправната точка, откъдето ще започнем да възпитаваме децата си за една добра среда", коментира Ивелина Иванова.

Според зам.-кмета на София Тодор Чобанов, това е голям проблем.

"Всички мислим за децата си непрекъснато. Когато не сме доволни от инфраструктурата в училище - логично и разбираемо е да търсим именно такова решение, което удовлетворява родителите", каза още той.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК