Предлагат финансови облекчения за покупка на нов автомобил

Автомобилните производители са започнали разговори с държавата

07.12.2020 | 21:19 Редактор: Калина Донкова

Бонус от 10 хил. лв. при покупка на ново електромобил. Това предлагат от Асоциацията на автомобилните производители в България.

Предложението предвижда още 7500 лв. за закупуване на хибрид и 5 хил. лв. за автомобил с двигател с вътрешно горене, но с екостандарт Евро 6D.

От Асоциацията предлагат също така да бъде обособен единен регистър за автомобилите в България към КАТ и държавна скрапинг програма, с цел да се подпомогне закупуването на екологични автомобили.

С оглед на противоепидемичната обстановка, заявленията за регистрация трябва да се осъществяват онлайн, твърдят инициаторите.

За осъществяване на идеята се необходими над 50 млн. лева, а тази стъпка ще подобри условията по пътищата и качеството на атмосферния въздух, категорични са от ААП.

От асоциацията вече са започнали разговорои с държавата, които все още са в начален етап.

България разполага с най-стария автопарк в Европа. Статистиката за страната ни показва, че средната възраст на возилата у нас е над 18 години, а през последната година броят на автомобилите над 20 години се е увеличил с над 130 хил. Новите леки коли са едва 6 % от общия брой, а тези до 10 години са под 7%.

Негативната статистика показва още, че над 70% от автомобилите в България са в експлоатация над 15 години.

Според ААП схемата ще стимулира автомобилния пазар за преодоляване на кризата от Ковид-19 и ще подпомогне целия сектор.

Разговор по темата с Храбрин Иванчев, председател на Асоциацията на автомобилните производители и Борислав Цаков от Прес-авто клуб България в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК