Крум Зарков: Правителството по дефиниция е в кризисен пиар

Страх и паника заради чувството, че няма пилот в самолета

07.12.2020 | 18:30 Редактор: Таня Харизанова

„Това, което всява страх и паника е хаотичното управление, чувството, че няма пилот в самолета, непрекъснато променящите се заповеди. В тази криза най-важното е предвидимост, за да може всеки да се настрои за предизвикателството – дали децата няма да ходят на училище, дали е за бизнеса. Този локдаун сега беше наложен минути, след като ни убеждаваха, че няма да се случи. От там идва раздразнението и демонстративното отхвърляне на някои мерки. Хората се държат много по-отговорно, отколкото властите“. Това каза в предаването „Опорни хора“ депутатът от БСП Крум Зарков.

„В парламента беше внесено едно решение, което да санира вече взето решение от МС. Това е функция на правителството. То трябва да купи и осигури ваксини, да направи план за тяхното поставяне и този план трябва да бъде изграден на доброволност и безплатно ваксиниране. Това решение беше внесено заради това, правителството да се защити от евентуална отговорност, зад колективния орган – парламента. От мнозинството отхвърлиха нашето предложение, дали защото всичко, което идва от опозицията трябва да се отхвърля, дали защото не го разбраха много добре. Факт е, че ваксинирането е доброволно и ние ще следим, дали това е така. Ще настояваме правителството и здравните власти ясно да обясняват всичко“, допълни Крум Зарков.

„Засега виждаме хаос. Трябва да бъдем обективни. Действително кризата е тежка. Но това, което ни притеснява, е, че тази криза съществува навсякъде в Европа и света, в България обаче има допълнително усложнение и то е политическата криза, в която тази криза стъпи.

Тя се измерва с много ниско доверие към правителство и институции. Това има негативни ефекти върху управлението на самата криза. Първият е, че правителството не смее да взима решения. Вторият е, че когато вземе решение, то не бива прието от населението, поради причина, че то вече няма доверие на това правителство.

Един от моментите, които се изпуснаха това лято, не са само организационни, по отношение на здравната система и икономиката, но и този политически момент. Там рестарт на системата трябваше да има, но не предложена по фейсбук псевдоконституция, а оставка на правителство и сформиране на ново, което по коренно различен начин можеше да комуникира хората. Правителството по дефиниция е в кризисен пиар и това в условия на тежка криза не ни помага“, каза Зарков от БСП.

„Да се заиграваш с конституцията – никой до сега не си е позволявал по такъв начин. Защото конституцията – това са нашите права и свободи. Причината за промени в Конституцията е да се печели време. Това беше един блъф, но при много високи залози – държавността“ допълни депутатът.

Според Крум Зарков, въпросът с ваксините също е свързан с доверие. „Можеше да бъде един много добър знак, ако министър-председателят и цялото правителство дойдат в парламента и кажат, откъде са тръгнали, докъде са стигнали, да потърсят нашата подкрепа. Можеше да се стигне до единодушие и знакови решения в тази посока. Криенето и бягането от отговорност не помага“, добави той.

По повод предложението на Венецианската комисия за прокурор, който ще може да разследва главния прокурор, Крум Зарков заяви, че България има проблем, който е идентифициран в редица доклади, резолюции, мониторинги на нашите европейски партньори.

Той е, че въпреки по право всеки един прокурор би могъл да разследва главния прокурор, фактически това не може да се случи заради йерархичната структура, поради която тази институция работи. Едната от пистите за разследване на главния прокурор е, да се създаде фигура, която да има тези права. В българското право се създаде фигурата на европейски делегиран прокурор, който няма да бъде подчинен на нашия главен, а директно на европейския главен прокурор. Тепърва ще се произнесем по това предложение. Има два въпроса: кой избира този човек и какво ще прави?“, каза депутатът от БСП Крум Зарков.

Цялото интервю гледайте във видеото!