Бебе с Ковид в Хасково: Майката сигнализира за тежки условия в болницата

28-дневно бебе с коронавирус е лекувано заедно с други възрастни

07.12.2020 | 19:45 Редактор: Юлия Христова

Липсва алгоритъм за лечение на бебета и малки деца с коронавирус. 28-дневно бебе с коронавирус е лекувано в Инфекциозното отделение на хасковската болница в лоши битови условия, заедно с други възрастни. 

За това сигнализира майката Жанет Маринова. Жената недоумява как е възможно в областен град като Хасково да няма обособено отделение за лечение на бебета и деца с Ковид. 

На 26 ноември Жанет Маринова разбира, че току-що роденото ѝ дете е с коронавирус. Бебето Мартин е с висока температура и не иска да се храни.

"Получихме направление от педиатър да ни приемат в Детското отделение на хасковската болница. Пристигнахме около 16:30 пред, но ни казаха, че няма как да бъдем настанени, тъй като нямат обособено отделение за лечение на пациенти с Ковид. Препратиха ни към Инфекциозно отделение, където ни казаха, че можем да бъдем приети, само ако имаме пневмония", обясни тя.

Снимката показва бронхопневмония и в крайна сметка майката и бебето били приети в Инфекциозното отделение, където обаче изкарали 9 дни в тежки условия.

"През цялото време в стаята се слагаха други болни с Ковид, а моят тест е отрицателен. Бебето спеше десет дни в кошчето на количката на леглото ми. Няма никакви условия за кърмене, за хранене, за стерилизация на шишенцата", допълни Жанет.

Тази събота, след публикации в медиите, майката и детето  са преместени в самостоятелна стая. 

"Много ми се иска никоя родилка да не преживява това, което преживяхме ние", допълни майката. 

От болницата признаха, че са допуснали грешка, като са настанили възрастна пациентка при майката и детето.

"Престоят на жената е бил за няколко часа, след което е била преместена другаде. Колкото до битовите условия, аз съм напълно съгласен с майката, че не са най-идеалните, но все пак в момента основната ни грижа е в лечението - то е адекватно, консултирано", каза д-р Георги Гелов, директор на МБАЛ–Хасково.

Бебето Мартин вече е с отрицателен PCR тест. Очаква се да бъде изписано до дни.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
...
преди 3 години
Стаята Ви даже е много хубава, аз каквото съм видяла точно в това отделение, Ви е бедна фантазията! Мухъл по пода, стените, баня без осветление,комари, паяци, сополи и прочие по стените!!Това отделение трябва да е стерилно, а то е потрес! Влизаш с едно повръщане, лепкаш всичко останало вътре, понеже няма деление на пациенти, а всички са наблъскани с различни диагнози в една стая! Отношение не 0 ми минус хиляди 0..Да не ти се налага да идеш там! Сигнализирай за неуместен коментар