Кой се отзова след апела за помощ на болницата в Пазарджик?

Само за последното денонощие са заразени нови шестима лекари

04.12.2020 | 19:35 Редактор: Искра Ангелова

Спешното отделение в Пазарджишката областна болница е напът да затвори за пациенти. Причината е критичен недостиг на медици в лечебното заведение. Видеоклип с апел на лекар от болницата за незабавна помощ, трогна хиляди. 

Отзоваха ли се на призива? 

След 42-часов работен ден старшата медицинска сестра в Спешното отделение на болницата в Пазарджик моли за помощ. 

"Никога досега не е имало нужда от медицински персонал. Моля, всички колеги от областта да дойдат да помогнат, да дадат дежурства в спешното отделение на Пазарджик", пише Ангелина Сотирова във Facebook.

Само за последното денонощие са заразени нови шестима лекари, които са обслужвали Спешната помощ. Изчерпан е и здравият персонал от останалите отделения, които периодично се командироват в триажната зона.

"Как ще караме нататък - не мога да кажа. Как това спешно отделение, което е единствено, как ще работи с една сестра? Не може една сестра да работи 40 часа. Това е против всякакви изисквания", категорична е главната сестра в МБАЛ - Велинград Елена Станчев. 

Спешното отделение работи благодарение на помощта на лекар от пловдивска болница и специализант в друго отделение. Те признават, че медиците изнемогват. 

"В момента има една сестра, която трябва да вземе кръв на 20 човека, да пусне 20 банки, да пусне на всички изследвания. Да следи всичко. Няма как да се случи", обрисува ситуацията специализантът Борислав Церовски.

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК