13 абоната сред 3000 жители: Роми източват вода в Бургас

Това се случва на фона на опасността от водна криза в града

04.12.2020 | 14:18 Редактор: Радостина Димитрова

Полицаи и служители на ВиК Бургас направиха проверка в ромския квартал "Победа" след сигнал за поставен нелегален кран за кражба на вода. Това се случва на фона на опасността от водна криза в града заради критично ниското ниво на язовир "Камчия".

При проверката в квартала екип на ВиК Бургас се натъкна на самоделно устройство, от което ромите пълнеха туби с вода. 

"Щом има вода в тази тръба, значи е пробит водопроводът. Установили са, че тук безконтролно тече вода от тази връзка и затова идват бригадите да я елиминират", каза Тончо Тонев от ВиК Бургас. 

Това е незаконна чешма, направена от циганите в "Комлука", дебитът е някъде около 10 литра за 10 секунди, пълнят си тубите и пускат обратно водата. За мен това е разхищение, тази вода пречистена да отива в морето", коментира подателят на сигнала Тодор Петков.

Преди година ВиК Бургас спря водата на три улици в квартала за неплатени сметки за над 100 хил. лв. и за своя сметка монтира три чешми, за да не плъзне зараза. Въпреки това обаче ромите са направили и нелегален кран, от който денонощно тече вода.

Казват, че се краде вода, никой не краде вода първо, в второто, което е, ние на "Тамара" става две години вода нямаме", обясни ромският лидер Мариян Фратев.

В квартала живеят над 3000 души, а официалните абонати са само 13. Всичко останали са вързани нелегално за Вик мрежата.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
софиянец
преди 3 години
В София в гетата е още по-страшно и затова готвят ново увеличение за софиянци, защото май всички ние плащаме " ползването" безплатно на *** от тези гета! Нека отиде председателя на КЕВР и ни покаже в пряко включване водомерите на всяка къща и барака в гетата, и тогава да предлага увеличение! *** сами съобщаваха по телевизиите, че никога не са плащали вода - въпроса е ние защо търпим това положение и дали това не е дискриминация, след като Софийска вода не изисква водомери и си мълчи за Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Мико,там при теб в "Комлука", наши хора източвали тайно вода от централния водопровод захранващ Бургас. КазвАл съм ти и друг път,не ги притискай,защото идва 28 март,идват избори,те ще ни трябват. Бургазлии какво се плашат? ВОда в морето има колкото им трябва. Виж там Оправи нещата,за да не идвам аз... Сигнализирай за неуместен коментар