Европейската комисия ни дава на съд заради мръсния въздух (обновена)

Не са били спазвани пределно допустимите стойности за прахови частици 

03.12.2020 | 14:41 Редактор: Тодор Петров

За втори България отива на съд в Люксембург заради мръсния въздух. Според доклада на Еврокомисията, повече от три години след първото решение, България не е предприела необходимите мерки за справяне с проблема. 

Преди три години страната ни бе разкритикувана от Европейския съд заради мръсния въздух. Днес Европейската комисия отново констатира, че България може да бъде санкционирана, защото качеството на въздуха у нас не се подобрява. Напротив – замърсяването с прахови частици е над допустимите норми, не са били и предприети и необходимите мерки, с които да се гарантира, че периодът на превишаванията ще е възможно най-кратък. Страната ни декларира, че повечето мерки са в подготвителна фаза и се очаква да се задействат чак след 4 години. На този фон за последните 24 часа в София отново е регистрирано замърсяване на въздуха, като превишението в столичния квартал Надежда е надминало двойно допустимите норми от 50 микрограма на кубичен метър. 

Затова столичния кмет разпореди проверки на превозните средства, за това какви газове изхвърлят и дали камионите са почистени. 

"Столичен инспекторат само за месец ноември е проверил 250 камиона, като са съставени 34 акта", каза инж. Полина Асенова от Столичния инспекторат .  

Репатракът на Александър също е спрян за проверка, оказва се не за първи път. 

"Мисля, че е нормално да се прави това нещо, защото въздуха е страшно мръсен и е хубаво автомобили, които не могат да издържат това нещо – да се вземат мерки, мисля че е нормално това", заяви той. 

Очаквано - автомобилите на дизел замърсяват повече. 

"По-замърсяващи са дизеловите автомобили, при тях обаче измерваме дима, а не газа по принцип до сега всички са в нормите", посочи ст. инспектор Стоичко Кискинов от Пътна полиция .  

А на този шофьор на тежкотоварен автомобил беше съставен акт.

"Този тежкотоварен автомобил, който е спрян от пътна полиция е с мръсна ходова част, не почистени гуми и неоплътнен товар, който се вози", допълни Асенова. 

Санкциите за физически лица са между 100 и 500 лева, а за юридически от 700 до 20 хиляди лева. При днешната проверка в София са съставени 2 акта за мръсна ходова част на превозните средства.

Днес част от безплатните буферни паркинги в столицата бяха запълнени на 60%. В Благоевград пък заявиха, че в са протеста говотност заради проблема с мръсния въздух. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК