Отказват лечение на 22-годишно момиче, защото е пълнолетна

Белодробна трансплантация би спасила живота на Росица

01.12.2020 | 19:55 Редактор: Искра Ангелова

Отказват лечение на 22-годишно момиче от Пазарджик с генетично заболяване и остра дихателна недостатъчност. Причината - скъпоструващата терапия не се поддържа от Здравната каса, след навършването на 18 години.

Това е история за живот, превърнал се в битка за оцеляване. Това е историята на Росица, която обича конете. Сега, тя е прикована у дома, защото генетичното заболяване муковисцидоза е отнело нейната сила, но не и желанието ѝ за живот. 

Когато Роси разбира за заболяването си - е просто дете. 

"Бях диагностицирана преди 10 години. Това заболяване се открива в ранна детска възраст, но поради липсата на адекватно проследяване в България - това не е така", сподели Росица.

Сега тя е 22 години и вече е платила цената за това, че е болна.

"Животът ми се промени на 360 градуса. Като дете бях добре, но заболяването прогресира, наложи ми се да напусна университет, да прекъсна следването си и животът ми придоби съвсем друг вид", допълни тя.

Белодробна трансплантация би спасила живота на младата жена. От 3 години тя е в листата на чакащи, но такава в България не се извършва. Оказва се, че има лечение, което да ѝ даде време, за да дочака възможност за трансплантация. 

Лекарството е скъпоструващо.

"Говорим за генна терапия, но това са таблетки, които се приемат и изключително повлияват цялото заболяване. Всички системи, които са засегнати. Както и за панкреасната недостатъчност, която е типична за това заболяване, помага за покачването на килограми, за да мога аз да живея, да се стабилизирам и за в бъдеще да получа трансплантация", коментира още Росица.

Младото момиче разбира, че в битката за живота си може да разчита само на семейството си, но не и на държавата.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК