Дянков: Еврофондовете задълбочават корупцията в България

В материал на ''Файненшъл таймс" пише, че в Брюксел расте тревогата за толерирането на злоупотребите в страната.

01.12.2020 | 19:27 Редактор: Ралица Братанова

В отговор на пандемията правителството вече обяви, че за компенсация на затворения бизнес ще се пренасочват средства от оперативни програми. В същото време пред ''Файненшъл таймс'' бившият финансов министър Симеон Дянков коментира, че еврофондовете задълбочават корупцията в България.

В материала посветен на политическата обстановка в България, се посочва още, че в Брюксел расте тревогата за толерирането на злоупотребите в страната. Подобни опасения имат и други експерти.

Според Стоян Панчев потъването на европейските средства се случва лесно.

"Увеличава се наборът на пари, които могат да бъдат харчени през проекти от държавата, от политическия елит. Когато става въпрос за евросредства – това са пари на немските, на холандските данъкоплатци, които нямат обособени начини на контрол на харченото в България", заяви Панчев.

За връзката между корупцията и еврофондовете се говори отдавна. Темата стана повод за скандал и разделение по време на обсъжданията на многогодишната финансова рамка на съюза през юли.

Тогава така наречените пестеливи страни, начело с Нидерландия, поискаха по-строг контрол върху средствата и обвързването им с върховенството на закона. Мярката беше насочена главно към Унгария и Полша.

Според част от експертите България също може да попадне в черния списък заради скандалите от последните месеци и ветото върху членството на Сверена Македония в Съюза. В бъдеще това може да бъде проблем, защото страната ни разчита основно на парите от Брюксел за справяне с Ковид кризата. Очакват се 12 милиарда евро от възстановителния пакет на Съюза.

И още - 511 милиона евро ще бъдат пренасочени от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд към бизнеса. Парите трябва да отидат при микро-, малки и средни предприятия. За едни средствата са предпоставка за порочни практики, а за други контролът е достатъчен, за да се предотвратят злоупотреби.

За разлика от нас, много европейски държави не разчитат основно на помощ от Брюксел, а въвеждат мерки, използвайки буфери от националните си бюджети. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК