"Пробуждане" - кинопроект цели да покаже, че има изход от капана на домашното насилие

Навременното търсене на помощ е от особенно значение, категорични са експертите

30.11.2020 | 20:51 Редактор: Калина Донкова

Всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие. Това показва статистиката. 

По време на извънредното положение, броят на регистрираните обаждания в страната в тази връзка, се е увеличил с 12 %. От началото на годината 17 жени са загубили живота си вследствие на живота си с насилник.

Във връзка с Международния ден срещу насилието над жени (25 ноември), фондация "Emprove" представи тематична кино прожекция върху фасадата на Националната галерия "Квадрат 500". Клипът е част от кампанията #РаноБудна, която има за цел да насочи вниманието на обществото към проблема с домашното насилие у нас.

 „РаноБудна: ПРОБУЖДАНЕ“ е кинопроект, който показва, че жените не са сами в тежката битка с насилника и могат да разчитат на безплатна професионална подкрепа по пътя за по-пълноценен живот.

Две от жените, част от проекта, са тормозени години наред от половинките си, отричайки проблема и оправдавайки всяко действие. Дамите разказват за психологическия и физическия тормоз, който са преживели, за страха да споделят за случващото се пред своите близки и срама от това да бъдеш насилван и безпомощен.

Споделят още за това по какъв начин са избягали и как протича животът на тях и децата им в момента. От няколко месеца тези жени са доброволци в кампанията и помагат на други жени да пристъпят към нов живот без насилие в семейството.

Разговор по темата в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR с Олга Минева, психолог и основател на Фондация "Emprove" и Диана Николова, която лично е преживяла капана на домашното насилие, а сега част от #ЖенитеSurvivors.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК