Лекар: София не е България, трябваше да се поръча още един вид ваксина

Лечението на пациентите ми зависи от състоянието им, заяви д-р Георги Миндов

30.11.2020 | 21:30 Редактор: Юлия Христова

Как трябва да бъде изготвен планът за ваксинациите?

Питат ме за ваксините моите пациенти, но нас ни притеснява, че няма как да се прилагат от личните лекари, защото трябва да се съхраняват при ниски температури. Но София не е България и това ще ограничи доста разпространението. Това каза за "Денят ON AIR" председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

По думите му не е ясно защо сме предпочели точно тази ваксина при положение, че се съхранява в такива условия.

"Трябваше да се поръча поне още един вид ваксина, за да се поставя на хора, които са далеч от София", посочи лекарят за Bulgaria ON AIR и допълни: "Кой ще докара тези хора, които са в малките села и далеч дотук, кой ще плати за нощувка, те така или иначе се колебаят".

"Очакваме от утре да стартира издаването на електронните направления. Лекарят преценява относно информацията за симптомите. На пациента ще се генерира код и освен лична карта, ще трябва да представи и този код в лабораторията. Лимит се преборихме засега да няма. Първоначално имаше, но ще могат да се издават само от личния лекар тези направления", обясни д-р Миндов.

Онези, които се съмняват за това, че са болни, но нямат симптоми - за тях не се предвижда издаване на направление за Ковид. 

Според него много от младите хора предпочитат антигенни тестове. 

"Лечението на пациентите ми зависи от състоянието им, възрастта и какво доверие има помежду ни. Когато хората се уплашат, те са готови да дадат всичко. Страхът подтиска имунната система", каза още събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК