Новите мерки влязоха в сила, хората се притесняват за прехраната си

Наложените ограничения ще са в сила до 21 декември

28.11.2020 | 13:41 Редактор: Искра Ангелова

Новите мерки срещу разпространението на Ковид-19 вече влязоха в сила. Наложените ограничения ще са в сила до 21 декември, когато ще започне поетапното им разхлабване. Моловете опустяха - почти всички обекти в тях са затворени, изключение правят аптеките, дрогериите, хранителните магазини и офисите на телекомуникационните компании.

Още за ограничителните мерки - прекратяват се занятията в университети, училища, детски градини и ясли. Спортните събития ще се провеждат без публика. Спират се и груповите културно-развлекателни мероприятия. Изключение са театрите, но при заетост до 30% и спазване на противоепидемичните мерки.

Отворени остават малките и големи магазини, извън търговските центрове, магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите, оптиките и зоомагазините. 

Достъпът остава разрешен и в религиозните храмове, парковете и градинките, банките и застрахователните компании и офисите на телекомуникационните комапнии. 

Частичният локдаун накара хората да започнат да се страхуват за прехраната си. Но какво казаха продавачи и клиенти в последните часове, преди да затворят моловете.

"Скептична съм. Смятам, че ще отворят за една седмица и отново ще ни затворят", сподели пазаруваща.

А 24 лева на ден помощ от държавата - толкова ще получат хората, които няма да работят до 21 декември заради мерките. Подкрепа могат да получат заетите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови центрове, образователни центрове и други. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК