В Бяла осигуриха безплатни антигенни тестове за социално слаби и пенсионери

Пациентът трябва да е насочен от специалист

27.11.2020 | 19:34 Редактор: Ралица Братанова

Безплатни антигенни тестове за социално слабите и пенсионерите в Бяла. Те са предоставени от общината и болницата в града.

Общият брой на тестовете засега е 400. Пациентът обаче трябва да е насочен от личния си лекар или от специалист. 

Съпругата на Емил е с положителен PCR тест. Като контактен, той е насочен от личния си лекар да си направи бърз антигенен тест. 

Идеята община Бяла и болницата да купят антигенни тестове възникнала спонтанно. Те са предназначени за социално слаби и пенсионери, които нямат възможност да си платят дори по-евтиния бърз тест. 

В първия ден, в който започна безплатното тестване, на смяна е Емилия. Казва, че не се страхува от заразяване, защото всеки един ще мине през това. 

И ковид отделението и всички останали на болницата в Бяла са препълнени. 

Направена е организация - хората с положителен антигенен тест, докато чакат резултата си от PCR, да бъдат настанявани в оборудвани фургони, преди да бъдат хоспитализирани. 

35 души от персонала на болницата в Бяла са заразени. Само преди няколко дни, след усложнения заради ковид инфекция почина началникът на лечебното заведение д-р Ботьо Ботев. 

Според директорът на болницата, натискът върху системата е огромен. Има възможност и за купуване на още антигенни тестове, ако тези се окажат недостатъчни. 

Вижте повече в репортажа на Рени Минкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК