Д-р Симидчиев: Въздушното замърсяване може да разпространи по-лесно вируса (обновена)

В близо 15 квартала в София нормите за прахови частици са завишени четири пъти

27.11.2020 | 14:30 Редактор: Радостина Димитрова

Опасно мръсен въздух на много места в страната през последните часове. 

Mъглата в комбинация с безветрието и многото замърсители вдигнаха нивото на фините прахови частици много над нормата от 50 микрограма на кубичен метър. Днес по обяд мъглата се вдигна, но въздухът остана мръсен. Срещаме се с Жозефин в един от парковете на София, където е извела двете си деца, без да се притеснява от чистотата на въздуха. 

"Живея тук от 10 години и в този период от годината винаги е така. Може би, ако правителството има желание, защото нали има програма за по-чист въздух, ще е по-добре и за децата", каза тя. 

В София днес беше безплатно спирането в буферните паркинги, продължават и акциите по събиране на гуми и текстил, за да не се горят. 

"Автоматичните градски станции отчетоха замърсяване някой 2 пъти над нормата, на една станция имаме и 3 пъти  над нормата. Има две наложени санкции от колегите от Столичен инспекторат в район "Възраждане" за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в общински жилища, също така има съставен санкции на тежкотоварни автомобили и на строителни обекти", посочи Теодора Полимерова, директор на дирекция "Климат, енергия и въздух“ в СО. 

От няколко дни мъглата над Благоевград не се е вдигала. Комините пушат, а хората дишат трудно. 

"Разбира се, че е мръсен. Тука тия дърва, къде се горат е страшно. Едва се диша", сподели Светозар Демиревски. 

През последното денонощие и в Благоевград, заедно с Перник, Бургас и Варна е регистрирано повишаване на фините прахови частици.

"За съжаление през последните дни се наблюдават периоди на ниска скорост на вятъра, което води до задържане на атмосферните замърсители в приземния слой на атмосферата", каза Гергана Рабанова от РИОСВ–Благоевград.

По думите на инж.Диана Стефанова, главен еколог в община Благоевград: "Средства са необходими в случай, че пристъпим към изпълнението на една от другите мерки-поставянето на филтри, които да очистват димните газове от коминните устройства на хората, които се отопляват на твърди горива. Били то индивидуална или консолидирани, имам предвид в блоковете нали коминните устройства, които събират газове от множество източници. През тази година средства за такова нещо не са отделение, колко и да ми е трудно да ви кажа, просто защото липсват". 

Според пулмолога д-р Александър Симидчиев, високите норми на фини прахови частици подтискат имунитета и спомагат пренасянето на коронавируса.  

"Съчетанието на високо замърсяване плюс коронавирусна инфекция в значителна част от популацията довеждат до това, че по-трудно ще контролираме пандемичния процес", каза той. 

В следващите дни отново се очаква мръсен въздух, но по-ниски стойности на фините прахови частици.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК