Противоречив ли е новият бюджет?

Коментар на бившия зам.-министър на финансите Любомир Дацов

26.11.2020 | 22:00 Редактор: Искра Ангелова

Депутатите приеха окончателно новия Бюджет 2021 и актуализираха стария Какъв е адекватният икономически отговор на кризата? 

"С г-н Ананиев сме работили заедно 20 години. Трудно ми е да давам директна оценка, независимо какво мисля. Но бюджетът като външна рамка с всичките си недостатъци - може да бъде представен като необходимия отговор на кризата. Във време на криза, поради две основни причини - трябва да има дефицит. Тези причини са спад на приходите, поради намалената икономическа активност и поради увеличаването на социалните програми, които са свързани с подкрепата на безработните", каза бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов за "Денят ON AIR".

Той подчерта, че оттук нататък това, което е в бюджета, няма нищо общо с теорията.

"Много е важно за да има резултат от това, което се прави, да има съдържание. Отдавна не съм виждал толкова противоречив бюджет, изпълнен с неприемливи политики. Дори с тази недооценена макроикономическа рамка", допълни Дацов пред Bulgaria ON AIR.

Бившият министър коментира, че може да се създадат буфери, които да позволяват да има маневреност и нещата да бъдат преструктурирани.

"Програмите, които бяха заложени за изпълнение тази година, са изпълнени от 40 до 50%. Нищо не ни дава увереност, че през следващата година ще бъде нещо по-различно. Буфери има, но те не са явни. Трябва да има яснота и прозрачност по какъв начин работят и се използват. Ние правим бюджет, който увеличава разходи, с които следващото правителство ще си има изключително голям проблем ", посочи той.

Дацов добави, че социалните разходи и разходите за заплати се повишават, а тези неща няма как да бъдат върнати назад.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК