Едни от най-засегнати от новите ограничения са хората с увреждания

Родители са притеснени за провеждането на обичайните терапии на децата

26.11.2020 | 20:39 Редактор: Искра Ангелова

Едни от най-засегнати от новите ограничения са децата и хората с увреждания. Българският хелзински комитет предупреждава, че мерките могат да нанесат тежки последствия върху тези групи.  

А родители на деца с увреждания са притеснени за провеждането на обичайните терапии на децата.

Снежинка е майка на две деца – Лъчезар и Любомир. Споделя, че интеграцията на децата в училище е от изключително значение за тях.

"Липсват му съучениците му. Той много обича да си дрънка с едни капачици. Теси от неговия клас му е подарила едни такива капачки. Той в момента просто си ги гледа и казва: "Липсва ми Теси, липсва ми госпожа Иванова, липсва ми целият клас", коментира Снежинка Захариева.

Притеснението настъпва около емоционалната стабилност на децата в изолация. Според Българския хелзински комитет в Европа учениците са първите, които са върнати в обичайната им социална среда. 

"В България се случва точно обратното. През пролетта се случи така и сега през есента наблюдаваме същото. При това без да виждаме резултати от затварянето на децата", сподели Надежда Целукова от Български хелзинкски комитет.  

Остава въпросът и как децата с увреждания ще могат да посещават обичайните си терапии и рехабилитационни процедури. Снежинка подкрепя мерките в името на здравето, но се притеснява, че децата не получават необходимата им здравна грижа.

"Откакто децата ми са се родили, посещават рехабилитация и специални педагози. Аз се занимавам с тях и колкото и аз да съм добра в рехабилитацията, друго е един кинезитерапевт или ерготерапевт да работи с тях", категорична е тя.

Експертите считат, че строгите мерки могат да доведат до влошаване на здравословното състояние на хората с увреждания. 

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК