fallback

Всички деца ще получават помощи като данъчни облекчения за родителите

Народните представители приеха финансовата рамка на Бюджет 2021

25.11.2020 | 21:52 Автор: Радостина Димитрова

След дълъг работен ден, продължил 11 часа, народните представители приеха финансовата рамка на Бюджет 2021. 

Народните представители се съгласиха, че в Закона за данъците върху доходите на физическите лица за 2021 г. всички деца ще получават помощи като данъчни облекчения за родителите. 

Доходната стълбица е следната: 

4500 лв. за едно дете (450 лв.); 9000 лв. за две деца (900 лв.); 13500 за три и повече деца (1350 лв.). Родителите, които отговарят на подоходния критерий за т.нар. детски надбавки, ще имат право и на тях, и на данъчно облекчение.

"Имахме спор с ГЕРБ. Имаше и промяната на тяхното становище за детските надбавки. Днес имаме друг фокус. Не просто социално подпомагане, а подпомагане на различна група хора, която никога не е получавала държавна помощ. На практика и децата на родители с доходи около и над средните ще имат право на подкрепа също", заяви заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

В Закона за семейните помощи за деца за 2021 г. остават и се увеличават досегашните надбавки, отпускани от държавата за семейства с общ доход под 510 лв. на член от семейството, както следва: 40 лв. за едно дете; 90 лв. за две деца; 135 лв. за три деца; 145 лв. за четири деца.

Социално слабите семейства могат да се възползват и от двете мерки, ако отговарят на условията.

Приходите в бюджета ще бъдат над 47 млрд. лева, а разходите - над 52 млрд. лева. Въпреки настояването на БСП, управляващите решиха увеличението на заплатите на служителите от системата на МВР ще бъде 15%, а не 30 на сто.

Нова Конституция няма да има. Предложението на ГЕРБ за промени в основния закон на държавата и свикването на Велико Народно събрание не получи одобрение в пленарната зала.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback