Напрежение: Ресторантьори искат държавата да осигури 80% от заплатите в бранша

Опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна собственост, са сред исканията

23.11.2020 | 21:21 Редактор: Юлия Христова
Напрежение: Ресторантьори искат държавата да осигури 80% от заплатите в бранша

Да се осигурят 80% от заплатите на служителите ни, съгласно трудовите договори, на които са назначени, както и на самонаетите лица спрямо осигурителната им тежест и разсрочване на задълженията към бюджета, които са натрупани след 13 март 2020 г., за да се предотврати сериозна междуфирменна задлъжнялост.

Това поискаха в свое писмо до министър-председателя Бойко Борисов от ресторантьoрския бранш.

В него се посочва още: "Ние месеци наред проявяваме разбиране към пандемичната обстановка и полагаме сериозни усилия, за да съдействаме за нейното овладяване. Огромната част от нашия бранш спазва всички наложени мерки, а нашите организации винаги са призовали за строги персонални наказания за тези, които не го правят. Проявихме разбиране, когато бяха затворени нощните заведения и поискахме обезщетение само за нашите служители, като бизнесът пое основната икономическа тежест".

С оглед на предложеното затваряне на заведенията за хранене и развлечения, настояваме Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят - помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н. , посочват от БАЗ и ДЗБ.

Останалите искания касаят: 

Мораториум върху кредите /главница и лихва/ на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.  

Спиране  или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020  

Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в които бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени /ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъл услуги/.  

Разсрочване на такси смет или преизчисляване с оглед липса на реализирана такава за отраслите, които са били затворен.  

Опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна собственост за периода, в който обектите са затворени със заповед.  

"Смятаме, че евентуални решения, които може да се състоят в затваряне само и единствено на заведенията за хранене и развлечения няма да доведат до желания ефект. Доказателство за това е, че месец, след като нощните клубове са лишени от правото на труд, ефект няма, дори напротив.  Затова настояваме да ни бъде разяснено, какви са точните цели, които се задават с предложенията на министъра на здравеопазването и  при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново. Както и какви ще бъдат следващите стъпки на правителството, ако наложените забрани след 27 ноември не дадат желания резултат? Надяваме се, разбирате, че тази несигурност се отразява изключително негативно както на нас, така и на нашите служители. Убедени сме, че множество други сектори мислят като нас и ще ни подкрепят, което най-вероятно ще доведе до масово, неконтролируемо и нежелано струпване на хора", става ясно от писмото. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
3 rate up comment rate down comment 0
Загрижен гражданин
преди 8 месеца
Тея са най-ревящите и мързеливи *** в страната, може би след бакшишите. Се реват, се някой да им дадял.... Ми като си в развлекатеният бизнес сигурно се сещаш, че като дойде чумата си 1я затворен след като бизнеса ти не е от стратегическо значение за оцеляване. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 8 месеца
Трябваше в началото на кризата да затворят всички кръчми ида им платят компенсации, а не постоянно да врънка за нещо. Така щеше да излезе и по- евтино за държавата. Сигнализирай за неуместен коментар