Забрана за вътрешни и външни екскурзии – мнението на екскурзоводите

Има неясноти в предложените мерки, категорични са от бранша

23.11.2020 | 21:12 Редактор: Калина Донкова

Забрана за вътрешни и външни екскурзии. Това предложи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет във връзка с епидемията от коронавирус в страната.

Това предложение обаче звучи неясно, затова са необходими уточнения от Министерството на здравеопазването. В прилаганите до момента мерки, важеше забрана всички външни екскурзии, сега вече става дума и за вътрешните. Това мнение изрази Стефан Бозаджиев от Съюза на екскурзоводите в България в предаването "Директно".

Причина за тази неяснота идва от факта, че терминът ,,екскурзии‘‘ не уреден в Закона за туризма. По този начин не се уточнява какво включва тази забраната и това би дало пролука за сивия сектор, категоричен е Бозаджиев.

По време на летния сезон у нас отчетохме значителен спад на чуждестранни туристи на родното Черноморие. Основните гостуващи са български граждани. Само след седмица ще бъде открит и зимният туристически сезон.  Ако обсъжданите мерки бъдат въведени, прогнозите на Бозаджиев за туризма у нас не са оптимистични.

Според неговите думи от действащите финансови мерки нито една не е била приложима за екскурзоводите в страната. Към момента все пак се обсъжда подкрепа за сектора, коментира още Бозаджиев.

Противоепидемичните мерки се спазват на повече от 90 % от случаите в туристическия бранш, убеден е той.

Какво ще се случи с туристическите пакети за новогодишните празници и ще получат ли помощи екскурзоводите? Разговор по темата със Стефан Бозаджиев от Съюза на екскурзоводите в България в предаването ,,Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.