Студентите от ВУЗФ с два пъти по-висока заплата от средната за страната

По-висок среден осигурителен доход на завършилите висшисти

19.11.2020 | 20:50 Редактор: Искра Ангелова

Средният осигурителен доход на завършилите висшисти нараства. През 2020 г.  осигурителната сума е 1373 лв., докато през миналата година става дума за 1297 лв., а 5 години по-рано през 2014 г. - от едва 867 лева. Средният облагаем доход пък се покачва от 1395 лв. на 1456 лв.

Междувременно все по-малко студенти постъпват във висшите учебни заведения у нас.  Това показват данни от десето издание на рейтинговата система на българските университети, подготвено от МОН заедно с консорциум.

В сравнение с 2013 г., броят им е намалял с близо 18%. Наблюдава се силен спад (над 40 %) на желаещите да се обучават в 16 направления, сред които икономика, администрация и управление и други. За последните 7 години има с над 30 % по-голям интерес в направленията с медицина, военно дело, стоматология, педагогика, национална сигурност, здравни грижи и театрално и филмово изкуство.

Спрямо статистиката, регистрираните безработни сред завършилите университет през последните 5 години се покачва до 2.8 % през 2020 г. За сравнение през 2019 г. процентът е 2,2 на сто. Пандемията от коронавирус спомогна за регистрирането на най-високата безработица, регистрирана сред завършилите от 2017 г. насам.

Завършилите, които не се осигуряват, намаляват от близо 19 на сто от над 25% през 2014 г. Броят на висшистите, които през първите 5 години след завършването си работят на позиция, за която се изисква висше образование, нараства до близо 51 на сто от под 46 % през 2014 г. При работещите магистри този дял е 62%, докато при бакалаврите е 37%.

Какво означават всички тези данни и защо е толкова важна рейтинговата система на висшите учебни заведения? Разговор по темата с доц. д-р Радостин Вазов е заместник-ректор по европейски проекти и продължаващо обучение на Висшето училище по застраховане и финанси в предаването "Директно‘" в Bulgaria ON AIR. 

В студиото на Димитър Абрашев той обясни, че тази година висшето училище продължава да бъде 4-тото най-добро в страната в сектор "Икономика" сред общо 26 университета, а показателите на Рейтинговата система сочат, че завършилите ВУЗФ висшисти взимат два пъти по-висока заплата спрямо средната в страната.

"Зад тези резултати стои много труд. Връзката с бизнеса е това, което отличава ВУЗФ", каза доц. д-р Радостин Вазов. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
Питащият
преди 3 години
Ако таксите се заплащат след завършване с процент от дохода , а при две деца се опрощават и поемат от държавата за тези ,които останат у нас до навършване на някаква възраст , може проблемът ще се реши . 35 години . Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Питащият
преди 3 години
Умните раждат по-малко защото трябва да учат и правят кариера .По начало на една жена у нас се падат 1,5 деца, а при тези които завършват висше доста по-малко . Това означава на всеки 25-30 години умните деца да намаляват наполовина и повече . Това е катастрофа като се вземе в предвид и напускащите страната . Трябват стимули студентките да раждат докато учат и то сериозни , както и да се реализират у нас . Ако таксите се плащат с процент от дохода , а при две деца се опрощават ако са у нас Сигнализирай за неуместен коментар