Проф. Генчо Начев: 66% от смъртността в България е от сърдечно-съдови заболявания, не от Ковид

Не може да се говори, че има хаос в болниците

16.11.2020 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

Не мисля, че сме изпуснали ситуацията с Ковид кризата. В София има достатъчно легла, като брой население. Въпросът е, колко от тях трябва да се трансформират в ковид – легла. През лятото нямаше такъв „бум“ на заболеваемост, както сега. Това каза в предаването „Опорни хора“ директорът на болница „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев.

В никакъв случай не може да се говори, че има хаос. Тази реорганизация не е от две седмици. Тя започна преди около месец. Всички директори на болници сме включени в една група и сутрин и вечер даваме информация, колко легла са налични, колко свободни има, колко пациенти са приети, колко са изписани, има ли починали и т.н., допълни проф. Генчо Начев.

Разкриването на леглата беше съобразено с темпа на заболеваемост. В началото бяха 10% от леглата в болниците, след това станаха 20%, сега някои от болниците, които са по-мощни, като „Пирогов“, „Св. Анна“, ВМА, разкриват и 50% от леглата си, конкретизира информацията известният кардиолог.

Това е правено на базата на съгласуване. Всяка седмица, минимум един път, всички директори на болници – държавни, частни, общински, се събираме при министъра и се разисква. Тук е въпросът не само за легла, а и на обезпеченост с апаратура – наличие на кислород, апарати за обдишване. И най-важното – обезпечение с персонал, който е добре обучен. Налага се да се трансформират в тези отделения колеги от други отделения. В края на краищата всички сме лекари и знаем как се лекува пневмония или грипно състояние. Инфекционистите са малко. Но може да се сключи договор и да идват веднъж на ден за консултация.

Мисля, че нещата са под контрол и в динамичен ход се следи как се развиват.

Отделението на „Св. Екатерина“ е пълно. 32 ковид-легла са изолирани в отделна сграда. От тях 16 имат апарати за обдишване. Ние обгрижваме и всички сърдечно болни и оперирани, добави професорът.

Много хора под влияние на страха от Ковид не отиват на лекар. Те остават в къщи: „болката ще ми мине, малко се усили, но..“ и идват в последния момент, когато няма кой да им помогне.

Обръщам се към пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Наличието на пандемията не е противопоказание за тяхното лечение и няма никой да им откаже. Напротив, те трябва да се обръщат за лекарска помощ. Те няма да се заразят от ковид, но умират от сърдечно-съдови заболявания.

66% от смъртността в България е от сърдечно-съдови заболявания, не е от Ковид. Това е апелът на кардиолога проф. Генчо Начев.

Цялото интервю гледайте във видеото.