Всяко пето домакинство трудно плаща сметките си в пандемията

Страната ни е на първо място в ЕС по дял на хората, които закъсват с обслужването на заемите си

19.11.2020 | 19:24 Редактор: Георги Камарашев

Всяко пето домакинство трудно плаща сметките си по време на пандемията. Страната ни е на първо място в Европейския съюз и по дял на хората, които закъсват с обслужването на заемите си.

Семейството на Теодора живее на квартира. Има дете на 4 месеца и в момента е по майчинство, само съпругът ѝ работи. Средният месечен доход на семейството е около 1300 лева. 

"По принцип, тези пари не стигат. Винаги с помощи, баби, дядовци, ако помогнат. И лека полека се справяме", разказа тя.

В ситуацията на Теодора са близо една трета от семействата у нас, показват данни на КНСБ. Затова от там настояват за по-висока минимална заплата. 

"Тези пари са крайно недостатъчни, но се борим с всички възможни способи да се увеличават и постепенно да нарастват доходите на работещите", заяви Боянка Димитрова – областен координатор КНСБ - Русе.

По последни данни за да се издържа нормално, 4-членно домакинство има нужда от малко над 2500 лв. или около 630 лв. на човек.

Близо 70% от домакинствата живеят с доход под необходимия за издръжката на живот. 2 милиона души живеят с доход на месец 363 лв., тоест до прага на бедност", допълни Боянка Димитрова.

След плащане на наем и всички сметки Теодора отделя пари основно за неща от първа необходимост за детето. 

По данни на Евростат българите са и на първо място в Европейския съюз по невъзможност да плащат кредити, ипотеки и заеми към близки.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК