70% от децата у нас отказват да посещават училищните тоалетни

Вследствие на това учениците могат да развият физиологични и психически проблеми

17.11.2020 | 19:49 Редактор: Ивет Арабова

70% от учениците в България не използват тоалетната в своето училище. Това показва проучване от 2010 г. в рамките на кампания по темата на Национална мрежа за децата. В анкетата участват 800 деца от цялата страна, а основна причина за отбягването на тези помещения, е лошото състояние на санитарните възли.

Специалистите са категорични, че вследствие на това "стискане" от 5 до 7 часа на ден, децата могат да си създадат сериозни здравословни физиологични и психически проблеми. Също така, за да не им се налага да посещават тоалетната, те приемат по-малко или никакво количество на вода. 

През 2015 г. от Асоциацията на родителите на деца с бъбречни заболявания търсят решение на проблема и се обръщат към Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването с призив да се приложи наредба за чистотата на тоалетните в училищата. Такъв стандарт все още не е въведен, а проблемът се задълбочава. 

Ивелина Иванова и Деница Шилигарска работят в посока подобряване на училищните тоалетни в столицата като предлагат своята идея под мотото "София избира Децата" на стойност 1,5 млн. лева в програмата "София избира". В кампанията участват общо 39 предложения на хора и организации, които се борят да бъдат реализирани от Столичната община през 2021 г. Според регламента ще бъдат подпомогнати толкова идеи, колкото могат да влязат с бюджета си в предвидените средства от 1 500 000 лева и съберат достатъчно много подкрепа при гласуването.

В началото на учебната 2020-2021 г. директорите положиха усилие за подсигуряване на топла вода, сапун и дезинфектант в образователните сгради в цялата страна. 

Следи ли се дали тези минимални изисквания се спазват и колко сериозен всъщност е проблемът с неподдържаните санитарни възли в училищата? Разговор по темата с Деница Шилигарска, създател на проекта "София избира Децата" в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Бойко Борисов
преди 3 години
"Трябва да се строят магистрали, децата могат да чакат!(изказване от преди 12г.) Но никой не разбра. Е сега разбрахте. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Положението е сериозно и отчайващо!!! Как е възможно обществото да претендира за всякакви неща, да търси всеки личен комфорт, а да води децата си на места, където една тоалетна да няма... защото от позицията на децата няма!! Старо, мръсно, захабено, с течащи кранчета и даже липсващи.... Абсурда сега в положение на пандемия е направо огромен. Уж мерки се взимат, а отивайки в мократа тоалетна с изкъртени врати.... много често и без топла вода, кранчета и ***, очакваме децата да спазват хигиена! Сигнализирай за неуместен коментар