Какви са условията за 24 лв. на ден при неплатен отпуск?

Максималният период за компенсация ще бъде два месеца

17.11.2020 | 19:07 Редактор: Искра Ангелова

Днес на заседание на Националния съвет за насърчаване на заетостта, социалните партньори обсъдиха помощта от 24 лв. на ден за работници в неплатен отпуск, заради коронакризата. В доклада на социалния министър Деница Сачева към проекта се посочва, че целта е да се запази заетостта на работещите във фирмите, които директно са преустановили дейността си в резултат от наложени противоепидемични мерки. 

Компенсацията ще е за работещите в сектори, ограничени в дейността си заради коронавируса. А кои точно ще са те, ще определя социалният министър. Условието е работниците да са пуснати в неплатен отпуск. 

Предвижда се помощта да е 24 лв. на ден, или колкото е двукратният размер на минималното дневно обезщетение за безработица. 

Максималният период за компенсация ще бъде два месеца, а таванът на обезщетението- 1440 лв. То ще се изплаща директно на служителя до 5 работни дни, след одобрение на подаденото заявление. 

Друго необходимо условие е неплатеният отпуск да бъде в периода от 29 октомври до 31 декември тази година. В случай, че работникът е с непълно работно време, помощта ще се определи пропорционално на уговореното в трудовия договор.

За сервитьорката Мария от Русе това означава тя да получава окоо 480 лева на месец. 

"Имам дъщеря, която е студентка в София и по никакъв начин не мога да й бъда полезна с 24 лева на ден", коментира тя.

Тя не е единствената, която смята, че помощта не стига. 

"Не мисля, че някой би оцелял с тази сума, това са някакви джобни пари, както се казва. В днешно време на човек му трябват доста повече средства, за да си оправи най-малкото сметките", каза Dj Диан Соло.

И бизнес, и синдикати смятат, че това е стъпка в правилната посока, но и че действието на мярката не трябва да се ограничава до края на тази година. 

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Такъв държавен фалит ни чака, че не ми се мисли... навсякъде пробойни, хора в нужда... Сигнализирай за неуместен коментар