Напрежението София-Скопие ескалира

Ще премине ли Скопие червените линии?

16.11.2020 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

Позицията на българското правителство по отношение на еврочленството на Република Северна Македония остава непроменена. "Не сме се отказали да помагаме на Северна Македония, но много ясно сме обяснили, че това няма как да стане за сметка на българския национален интерес", заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов в Народното събрание. Двамата премиери се срещнаха в София в рамките на Берлинския процес. Подписани бяха два документа, но не се стигна до сближаване на позициите по отношение на важните за европреговорите на Скопие въпроси. Към вето за Скопие ли вървим и как ще се развият събитията оттук нататък? Какво предстои и защо се чака датата 17 ноември?

„Има Съвет на външните министри, където, ако имаше разбирателство и някакво решение между София и Скопие, трябваше да се даде „зелена светлина“ за първата междуправителствена конференция. Но, явно това няма да се случи. Аз бих го нарекъл, че това е отлагане на процеса. Зависи от Скопие“. Това каза в предаването „Брюксел 1“ евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

„Ако изведнъж решат, че ще приемат истината, ще променят учебните програми и младите поколения няма да бъдат обучавани в манипулирана история, няма да се мразим, ще намалят риториката и ще се опитат в техните медии да не е толкова антибългарска, може да има до вторник друго решение. Но дали е реално в следващите дни да се промени нещо? Аз не виждам голяма възможност“, заяви в студиото на „Брюксел 1“ по Bulgaria on air Андрей Ковачев.

Какво предстои след това? „Има и Съвет на лидерите на правителствата. Ако между срещата на външните министри и Съвета също няма никакво развитие, то ще остане за Португалското председателство догодина от януари. Ако не се случи по време на Португалското председателство, остава за следващото - на Словения и т.н.“, очерта перспективата на отношенията между София и Скопие Андрей Ковачев.

Цялото интервю гледайте във видеото!

 


3
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Меркел какво казва по въпроса? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 2
Мистик
преди 3 години
Хаха ама този коса ли си насади,така прилича на Виктор Николаев или на Мустафа Карадайъ Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 8
хестирик
преди 3 години
македония е самастоятелна след 2 българско царство до днес ! единствено е била окупирана от гръчко, балтарско и сръбско !!! Сигнализирай за неуместен коментар