fallback

Ваксинирането в България ще бъде доброволно и безплатно за всички

Ваксината няма да влиза в имунизационния календар на българите, увери министър Костадин Ангелов

12.11.2020 | 11:25 Автор: Радостина Димитрова

Ваксината срещу Ковид-19 ще бъде доброволна и безплатна за всички, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

"Очакваме да приключат преговорите за ваксините. България е заявила интерес за 3 от първите 6 ваксини и когато бъдат гарантирани тяхната безопасност и стандарти, българите ще имат достъп до тях. Ваксинирането ще става доброволно", обясни проф. Ангелов. 

По думите му достатъчно количества от ваксината ще има за всички рискови групи - хора с хронични заболявания и служителите на първа линия в борбата с Ковид-19.

"Ваксината няма да влиза в имунизационния календар на българите, но ще бъде безплатна за всички български граждани", посочи здравният министър и увери, че премиерът редовно провежда разговори с ЕК за доставката и за парите, които вече са платени за ваксините.

"Солидарността на европейско ниво е изключително висока. Всяка една държава членка участва активно за борбата с коронавируса. Комуникираме със здравните министри непрекъснато", каза още проф. Ангелов.

Той съобщи, че на 18 ноември ще има обсъждане на бързите антигенни тестове за това колко надеждни са те и дали може да правим изводи от тях.

Вижте още в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback