"Положението е наистина критично": Как в Сибир се борят с Ковид-19?

Броят на болните в Русия бие рекордите от първата вълна

11.11.2020 | 15:00 Редактор: Ралица Братанова

Красноярският край е лидер по смъртност от коронавируса в Сибир. В град Красноярск, административен център на областта, болниците са препълнени. Лекарите от Спешна помощ и поликлиниките са затрупани от обаждания, но няма достатъчно автомобили, с които да се отиде при всички пациенти.

Цялата поликлиника има само една кола

Д-р Елена Колчина ръководи поликлиника №14 в Красноярск. Лекарите в болницата приемат дневно по 70 обаждания на хора с температура, но разполагат само с една кола, пише "Дойче веле".

"В сравнение с първата вълна на коронавируса втората е направо цунами. Положението е наистина критично: ако през пролетта вкъщи се лекуваха максимум 500 души с потвърдена зараза, сега са над 1000", казва Колчина.

Същото е и в другите поликлиники. За да успеят да откликнат на всички обаждания, много лекари използват личните си автомобили или молят роднини и приятели да ги закарат. 

Всеизвестен факт, който в крайна сметка доведе до появата на една нова инициатива: местни журналисти създадоха във Viber чат, наречен "Докарай лекаря", в който всеки притежател на автомобил може да предлага помощта си на лекарите.

Идеята за осъществяване на връзка между лекарите и шофьори-доброволци, готови да ги превозват, възниква в местния частен телевизионен канал ТВК Красноярск. Неин инициатор е журналистът Сергей Григориев, който се вдъхновил от подобна акция в Иркутск.

Когато на 21 октомври създават чата във Viber, в него се включват трийсетина души, разказва Мария Бухтуева, главна редакторка на ТВК Красноярск. После дни наред - пълна тишина. Лекарите просто изказвали благодарност за инициативата, но отказвали да участват. Обяснението на Мария Бухтуева гласи: лекарите просто не са свикнали да молят за помощ, тъй като за тях това е равносилно на признание, че в здравната система нещо не е наред.

Впоследствие шофьорите започнали да предлагат помощта си на място - директно в поликлиниките. Към момента в чата участват към 2000 шофьори, около 40 лекари и 16 поликлиники.

Валентина Брюханова, която е държавна служителка, се ангажира доброволно да превозва лекари в свободното си време. 

"Не мога да карам бързо, а и колата ми е малка, но дори шофьор като мен е важен. Лекарите и медицинските сестри всеки ден ми казват, че ако не съм аз да ги закарам, изобщо не биха могли да стигнат до пациентите", разказва Валентина Брюханова. Жената не се страхува от заразяване - дават ѝ маски, защитни дрехи и ръкавици, а когато приключи смяната, Валентина дезинфекцира колата си. 

"Лекарите са толкова стриктни по отношение на защитата, че с тях съм много по-спокойна, отколкото в магазина или в автобуса", казва Валентина Брюханова.

Денис Велчинский, друг от доброволците в чата, е загубил работата си заради пандемията. Сега вози лекари с автомобила си по 12 часа на ден.

"Какво да правим, след като нашите власти не могат да осигурят на медиците дори най-елементарен транспорт. Да бяхте видели с какво се превозват - истинска катастрофа. Много жалко, че в тези тежки времена властите се отнасят така към медицинския персонал", казва Велчинский.

Реакцията на властите

В чата вече са се включили няколко чиновници и представители на областната управа, но официална реакция засега няма, казва Мария Бухтуева. Нито пък са предоставени допълнителни автомобили. За сметка на това се появили съобщения, че местните структури на партия "Единна Русия“ били възобновили подпомагането на лекарите с автомобили. Само че кой знае защо въпросните коли са с емблемите на "Докарай лекаря".

"В новините партията говори за една своя стара акция, която хич не вървеше. А сега я визуализират с нашите емблеми. Ето това е същността на "Единна Русия" - имат склонността да си присвояват инициативи, родени от други", казва Бухтуева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


3
2 rate up comment rate down comment 1
Кико
преди 3 години
Къде ви е ваксината т. Путина? Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 2
Сети
преди 3 години
Как ли пък не! Това е град поне колкото София, ако не и тройно и били имали една линейка, сиктир! Дойче веле ще ми тиражира новини за Русия? Тройно сиктир Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
Ооо!
преди 3 години
Предайте един по-здрав на Дойче веле! Сигнализирай за неуместен коментар