Във ВМА откриха важен детайл при операция на пациент с Ковид-19

Клиниката по съдова хирургия е в процес на изготвяне на алгоритъм при сходни случаи

10.11.2020 | 15:20 Редактор: Ивет Арабова
Във ВМА откриха важен детайл при операция на пациент с Ковид-19

На важен детайл попаднаха специалистите от Клиника по съдова хирургия на Военномедицинска академия (ВМА) по време на оперативна интервенция на пациент с доказана Ковид инфекция, съобщиха от лечебното заведение на страницата си във Facebook.

Медиците влезли по спешност в специално обособената операционна зала за работа с такива пациенти заради влошеното състояние на 58-годишен пациент с тежко протичане на инфекцията – с изразена дихателна недостатъчност, сатурация 75, с разгърната клинична картина на масивна двустранна пневмония и придружаващи заболявания - артериална хипертония и леко изразена сърдечна недостатъчност.

Диагностициран със силни болки и изстиване на десен долен крайник и е преценен от специалистите за спешно съдово реконструктивно лечение в неотложен порядък поради напредващата клинична картина и риск от влошаване на здравословното състояние.

"Проведохме обсъждане на спешен колегиум, където бе предложен сценарий за интраоперативно лечение, въпреки тежкото общо състояние на болния. А целта е ясна – предотвратяване на евентуална ампутация", казва д-р Светозар Марангозов.

Операцията продължила около час и половина часа при спазване на всички протоколи за защита на болния, персонала и недопускане на разпространението на опасната инфекция в лечебното заведение. Заради оскъдния опит в операциите на болни с доказан Ковид-19 и сложността на ситуацията, произтичаща от общото състояние на болния, медиците действали по индивидуален алгоритъм за оперативни интервенции в такава ситуация.

Това наложило използването на иновативен подход за овладяване на ситуацията и прилагане на много по-високи дози кръворазреждащи средства с цел лечение и профилактика на съдови усложнения от подобен тип при тези болни.

От ВМА допълват, че след самата операция пациентът приема много високи дози антикоагуланти и съдоразширяващи средства, като състоянието му е стабилно благодарение на интердисциплинарната екипна работа във ВМА. Екипът на Клиниката по съдова хирургия, ръководена от проф. Кузман Гиров, е в процес на разработване на алгоритъм за работа при такива болни с цел профилактика и лечение в хирургичните клиники, както и подобряване на качеството на предоставяната медицинска грижа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК