Зам.-председателят на БТПП: Сега е моментът за здравни реформи

Държавният бюджет за догодина вече е одобрен на първо четене

09.11.2020 | 21:52 Редактор: Ралица Братанова

Държавният бюджет за догодина е одобрен на първо четене. Предвижда се разходите да са 47 млрд. лева, което е с 5 млрд. лева повече от приходите в хазната. 

Здравеопазването, образованието и социалната политика ще са приоритет и към тях ще се разпределят повече пари от тази година

"Държавата можеше да направи много, но тя се хвърли да гаси социалните пожари", коментира зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев в предаването "Денят ON AIR".

Становището на БТПП относно НЗОК е, че подкрепя продължаващото запазване на размера на здравноосигурителната вноска в размер на 8 на сто, но счита, че следва да се изравни делът на осигуровки, плащани от работодателите и тези от служителите.

"Сега е моментът да се направят няколко здравни реформи - електронни здравни картони, проблемът с фалшивите болнични, изкуственото дриниране на Здравната каса. Да се инвестира в извънболничната помощ и профилактиката", добави Дачев пред Bulgaria ON AIR.

Според него е важно държавата да се справи с фалшивите болнични, с фалшивите социално слаби, но не е в състояние да ги контролира.

"Разчита се на съзнанието, което в България е дефицитна стока", заяви зам.-председателят на БТПП.

И допълни, че от БТПП не са съгласни с увеличението на заплатите на държавните служители и бизнесът е притеснен от това, че увеличението на социалните придобивки може да остане за негова сметка.

"Заплатата се увеличава, когато ти произвеждаш повече. Но когато всичко се срива, няма логика", каза още Дачев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК