Над 150 фирми в Русе обявили ликвидация заради пандемията

С около 30% се е свило производството в града

10.11.2020 | 09:22 Редактор: Ивет Арабова

Масово свиване на производството в Русе. Над 150 фирми са се обявили в ликвидация от началото на пандемията. Поръчките от чужбина са се ограничили и има сериозен отлив на работна ръка. 

Ивелин Николов работи като продуктов мениджър в българска фирма за производство на облекла и конфекция. Наблюдава спад в поръчките от Европа. 

"Риск има за всички, но в случая при нас работата все още е достатъчна и не се налагат крайни мерки", споделя той.

Поръчките към текстилната фирма са намалели значително. Основните им клиенти са от страни като Франция и Италия. Именно и заради намалелите поръчки, на голяма част от шивашките фирми в града се е наложило да намалят капацитета си или да преустановят дейност.

Над 150 фирми са обявили ликвидация от началото на Ковид кризата. С около 30% се е свило производството в града, според данни на Стопанската камара. 

"Магазините обедняват все повече, все по-малко стоки има", обясни проф. Красимир Ениманев от Русенската стопанска камара.

Именно отливът на квалифицирана работна ръка е основното перо за утежняване на ситуацията, според експертите. Редица сектори има възможност да пострадат и заради затягането на мерките във връзка с увеличаващите се случаи на коронавирус в страната.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК